Löytyisikö täältä
vastaus kysymykseesi?

Werraton-koiranruokien ravintosisältö

 • Rovion koiranruoissa on kaikki tarpeellinen, mutta ei mitään ylimääräistä. Tärkeimmät raaka-aineet ovat tuore kananmuna kokonaisena, siipikarja, kuorittu kaura, pellavansiemen, peruna ja kuorittu härkäpapu. Valitut raaka-aineet sopivat hyvin koiran ruoansulatukselle.
 • Kananmuna on koiralle parasta proteiinia, sillä sen ravintosisältö vastaa parhaiten koiran tarpeita. Kananmunan kuori on luonnollinen kalsiumin lähde vahvistamaan luustoa.
 • Kuorittu kaura, ohra, pellava, melassileike, kuorittu härkäpapu ja peruna antavat koiralle tärkeitä hiilihydraatteja ja kuituja. Optimaalinen kuitupitoisuus ja monipuoliset kuidun lähteet yhdessä hyvin sulavien hiilihydraattien kanssa ruokkivat suoliston mikrobistoa ja edesauttavat koiran hyvinvointia. Kauran kuoriminen parantaa sen ravintoarvoa huomattavasti. Pellavansiemenestä koira saa kuidun lisäksi myös tärkeitä omega-3-rasvahappoja. Pääasiallisena rasvan lähteenä toimii siipikarjan rasva.
 • Rovio Pet Foods on ainoa valmistaja koko maailmassa, jonka koiranruoissa on näin suuri osuus tuoretta kokonaista kananmunaa. Valmistusvaiheessa kananmunan kuori erotellaan ja sitä lisätään erikseen juuri oikea määrä, jonka koira tarvitsee kalsiumintarpeensa täyttämiseen.
 • Lähes kaikki käyttämämme raaka-aineet ovat kotimaista lähituotantoa. Ainoastaan kivennäiset ja vitamiinit tulevat ulkomailta, koska niitä ei saa Suomesta. Niiden osuus raaka-aineista on kuitenkin vain noin 1,2 prosenttia.
 • Meillä on ainoa suomalainen lemmikkien kuivaruokatehdas, joka on suunniteltu nimenomaan lemmikkiruokien valmistukseen, ja jossa ei valmisteta mitään muuta kuin lemmikkiruokia. Myös tuotteiden pakkaaminen tapahtuu saman katon alla.
 • Kaikki raaka-aineet ovat kotimaisia. Tuotteissa on kokonaista kananmunaa, joka tulee tehtaan lähellä toimivilta munantuottajilta. Ruoassa oleva siipikarja tulee Honkajoelta, vilja eli ohra ja kaura sekä härkäpapu lähiviljelijöiltä. Perunajauho tulee Kokemäeltä, marjajauhe Torniosta. Vain kivennäiset ja vitamiinit tulevat ulkomailta, koska niitä ei saa Suomesta. Niiden osuus raaka-aineista on vain noin 1,2 prosenttia.
 • Tuoreen kananmunan käyttö vaatii erityisosaamista valmistusprosessissa. Roviolla on sekä osaamista että juuri tuoreen kananmunan käyttöä varten suunniteltu tuotantolaitos. Kananmuna on myös suhteellisen kallis raaka-aine.
 • Käytämme siipikarjaproteiinia, jonka raaka-aineena ovat broileriteurastuksen sivutuotteena syntyvät broilerin osat, joita ei käytetä ihmisravinnoksi. Raaka-aine on siis peräisin niistä samoista broilereista, joita ihmisetkin syövät. Koska kyseessä ovat teurastamolle tulleet eläimet, niissä ei ole sairaita tai itsekseen kuolleita eläimiä. Raaka-aine ei sisällä verta, sulkia tai höyheniä.
 • Ruoka sisältää luokan III eläinperäistä sivutuotetta (siipikarjaproteiini), jonka raaka-aine syntyy elintarviketeollisuuden sivutuotteena. Raaka-aine on peräisin samoista eläimistä, joita käytetään ihmisten ruuaksi. Raaka-ainetta ei voi kuitenkaan kutsua elintarvikelaatuiseksi, koska se valmistetaan laitoksessa, joka ei ole hyväksytty elintarviketuotantolaitos.
 • Kun kyse on koiran täysravinnosta, kuivaruuassa on aina ravitsemuksellisia lisäaineita kuten kivennäisiä ja vitamiineja. Niin meilläkin, mutta niiden osuus raaka-aineista on vain noin 1,2 prosenttia. Ruoassa ei kuitenkaan ole mitään turhaa kuten täysin kosmeettisista syistä lisättäviä väriaineita tai maistuvuutta parantavia maunparantajia – onhan Werraton varsin maittavaa jo sellaisenaan!
 • Käytämme vain aitoja ja puhtaita kotimaisia raaka-aineita, joten tuotteemme on GMO -vapaa. Tuotteemme eivät myöskään sisällä soijaa, maissia, vehnää tai riisiä.
 • Rovion koiranruokien kehittämisestä vastaa eläinravitsemuksen asiantuntija, maa-ja metsätaloustieteiden maisteri, Susanna Särkijärvi. Susanna on ravitsemuksen, ruokinnan ja rehujen ammattilainen. Hän on opiskellut eläinravitsemusta yliopistossa 6 vuotta ja työskennellyt alalla yli 20 vuotta. Hänellä on myös rautainen käytännön kokemus oman koiraharrastuksen ja kenneltoiminnan ansiosta.
 • Asiantuntijatiimiimme kuuluu myös eläinlääkäri, maa-ja metsätaloustieteiden maisteri Noora Sjögren. Noora pitää pieneläinpraktiikkaa Rovion pieneläinklinikalla ja tekee asiakkaillemme muun muassa ruokintasuunnitelmia ja antaa ravitsemukseen liittyvää neuvontaa. Lisäksi Noora tuo oman panoksensa reseptikehitykseen erityisesti ravitsemuksen ja terveyden yhteisvaikutusten näkökulmasta sekä osallistuu asiantuntija-aineistojen laatimiseen. Nooralla on kokemusta ravintosuunnittelusta ja -terapiasta esimerkiksi Yliopistollisen Eläinsairaalan Ruokintaklinikalta.
 • Ruokien kehitys perustuu viimeisimpiin tieteellisiin tutkimuksiin (mm. MTT:n/Luken kotimainen tutkimus liittyen kauraan ja pellavaan sekä useat ulkomaalaiset tutkimukset liittyen erilaisiin proteiinin lähteisiin ja kananmunan soveltuvuuteen koiran ruokinnassa).

Koiran ruokinta Werraton-tuotteilla

 • Kyllä. Rovion koiranruuat ovat täysravintoja ja täyttävät FEDIAFin* asettamat kriteerit ravintosisällölle. Ruoka on suunniteltu niin, että siinä on kaikki tasapainoisen ruokavalion elementit, mutta ei mitään turhaa.

* FEDIAF = The European Pet Food Industry, Nutritional Guidelines

 • Nappula sopii oikein hyvin raakaruoan rinnalle.
 • Erilaisten aikuisten koirien tarpeet on otettu huomioon tuotteissa. Werraton-tuoteperheeseen kuuluu neljä tuotevaihtoehtoa aikuiselle koiralle: Aikuinen, Aktiivi, Viljaton ja Kevyt.
 • Penturuokaa ei ole vielä valikoimissa.
 • Nappulakokoja on kaksi: isoille ja pienille koirille. Pienet nappulat on pakattu  5 kg pakkauksiin ja suuremmat nappulat 12 kg pakkauksiin. Lisäksi Werraton Aikuinen ja Werraton Viljaton löytyy K -ryhmän kaupoista 2 kg pakkauksista.
 • Tuotteemme ovat olleet erittäin hyvin siedettyjä eikä niissä ole turhia lisäaineita. Kehotamme kuitenkin aina koiranomistajaa lukemaan huolellisesti tuoteselosteen, sillä hänellä on paras tietämys oman koiransa ruokinnasta.
 • Werraton Viljaton sopii usein allergisille koirille.

Tuotteiden säilyvyys

 • Ruoka säilyy vähintään 18 kuukautta valmistuspäivästä, joka löytyy pakkauksesta.
 • Ruoka säilyy parhaiten kuivassa ja viileässä paikassa, jossa lämpötila ei ylitä normaalia huoneenlämpötilaa.

Tuotepakkaukset

 • Ruoka pakataan omalla tehtaalla ja kuljetetaan sieltä jälleenmyyjille, joten turhia kuljetuksia esimerkiksi tuotannosta pakkaamoon ei tule.
 • Pakkauksen ensisijainen tehtävä on suojata tuotetta. Selvityksiemme mukaan täysin kierrätettävien materiaalien kanssa on vielä haasteita, sillä pussin täytyy kestää kuljetusta ja käsittelyä monessa eri vaiheessa. Nykyisen pakkauksemme voi viedä muovinkeräykseen tai hävittää energiajätteenä.
 • Yhtenä pakkausmateriaalin valinta kriteerinä oli myös tässä asiassa kotimaisuus.
 • Pakkausmateriaali on suomalaista tuotantoa ja valmistetaan Säkylässä.
 • Pakkauksen voi viedä muovinkeräykseen tai hävittää energiajätteenä. Sen numerotunnus on 07.

Tuotanto

 • Tuotteet valmistetaan lemmikkiruokien tuotantoon suunnitellussa tehtaassa Loimaalla.
 • Tuotteet valmistetaan ekstruusiotekniikalla, joka on kehitetty lemmikkiruokien valmistukseen ja ollut maailmalla käytössä jo 40 vuotta. Tuotantoprosessia säädetään paineen, lämpötilan ja höyryn avulla. Juuri oikeanlainen prosessointi eli valmistustekniikan hallinta mahdollistaa ruoan hyvän laadun. Vääränlainen valmistusprosessi voi tuhota ravintoaineita.
 • Tehtaan perustaja Tero Rovio on loimaalainen maanviljelijä ja kananmunantuottaja. Hän huomasi muutama vuosi sitten, että lähes kaikki koiranruoka tuodaan ulkomailta. Myös monet suomalaisilta kuulostavat koiranruoat valmistetaan ulkomailla, sillä lain mukaan koiranruoan valmistajien ei tarvitse ilmoittaa pakkauksissa valmistusmaata tai raaka-aineiden alkuperää. Tero piti tärkeänä sitä, että uudessa tehtaassa voidaan valmistaa kotimaista koiranruokaa jatkojalostamalla suomalaisen maatalouden tuotteita.
 • Loimaa on optimaalinen sijainti uudelle lemmikkiruokatehtaalle. Raaka-aineet tulevat lähiympäristöstä.
 • Kaikki raaka-aineet ovat suomalaisia maataloustuotteita.
 • Werraton-tuotteiden tärkeimmät raaka-aineet ovat tuore kananmuna kokonaisena, siipikarja, kuorittu kaura, ohra, pellavansiemen, peruna ja kuorittu härkäpapu sekä vitamiinit ja kivennäisaineet.
 • Rovio Pet Foods on ainoa valmistaja maailmassa, jonka koiranruoissa on näin suuri osuus tuoretta kokonaista kananmunaa. Koiranruoan valmistuksessa käytetään elintarvikelaatuisia B-luokan kananmunia, jotka tulevat Teron omalta tilalta ja muilta lähiseudun kananmunantuottajilta ja pääasiassa lähellä sijaitsevan Kiekun kananmunapakkaamon kautta. B-luokan munat toimitetaan yleensä munamassana leipomoiden ja ravintoloiden käyttöön, osittain ylijäämää on viety ulkomaille, koska markkinoita ei ole riittävästi Suomessa. B-luokan munilla tarkoitetaan syötäväksi kelpaavia munia, joiden kuoressa voi olla säröjä tai pilkkuja tai muna voi olla epämuodostunut.
 • Uuden tuotantolaitoksen kaikki koneet ja laitteet pakkauskonetta lukuun ottamatta on valmistettu Suomessa ja mahdollisuuksien mukaan lähialueilla.
 • Myös suunnittelu, rakentaminen sekä lvi- ja sähkötyöt tehtiin kotimaisin voimin.
 • Monet lemmikkiruoat valmistetaan muuhun tarkoitukseen suunnitelluissa tehtaissa, muun muassa kalanrehutehtaissa. Rovio Pet Foodsin tehtaassa olemme voineet suunnitella koko tuotantoprosessin, teknologian ja laitteet täysin lemmikkiruokien valmistuksen ehdoilla. Ruokien reseptit ja tuotantoprosessi sopivat täydellisesti yhteen. Valmistuksessa on tärkeää, että prosessointi on juuri oikeanlaista, jotta ruoan laatu on mahdollisimman hyvä. Vääränlainen prosessointi hävittää ravintoaineita tai muuttaa niitä epäedullisempaan muotoon. Tehdas on Ruokaviraston hyväksynnän mukaisesti lemmikkiruokatehdas, joka antaa meille enemmän vapauksia myös ruokien raaka-aineiden valintaan.
 • Ei, Rovio Pet Foods on täysin suomalainen yritys eikä sen takana ole edes isoja suomalaisia konserneja. Rovio Pet Foods on suomalaista yrittäjyyttä parhaimmillaan: sen omistaja ja perustaja on Tero Rovio, loimaalainen maanviljelijä ja kananmunantuottaja.
 • Tuotantolaitoksen yhteyteen on avattu Werraton tehtaanmyymälä, pieneläinklinikka Rovio Vet sekä vielä myöhemmin on tulossa kahvila-ravintola.

Tuotteiden saatavuus

 • Tuotteitamme on saatavilla kaikkialla Suomessa K- ja S-ryhmän päivittäistavarakaupoista.
 • Lisäksi tuotteitamme voi ostaa Hankkijalta, Tokmannilta, Verkkokauppa.com:sta, Peten Koiratarvikkeesta, Puuilosta, valikoiduista Motonetin myymälöistä sekä muista hyvin varustelluista myymälöistä.
 • Tuotteita voi ostaa jälleenmyyjien omista verkkokaupoista.
 • Kyllä, Loimaan tehtaan yhteyteen on avattu Werraton tehtaanmyymälä. Korona rajoitusten vuoksi myymälä on toistaiseksi avoinna vain keskiviikkoisin klo 15-19.00. Tervetuloa ostoksille!
 • Tuotekehityksemme tulee olemaan jatkuvaa. Suunnitelmissa on tuoda markkinoille myös Werraton kissanruoka keväällä 2021.

Vastuullisuus ja ekologisuus

  • Uuden tehtaan energiatehokkuus on otettu huomioon alusta asti suunnittelussa ja rakentamisessa. Tehdas käyttää vähemmän energiaa kuin vanhat tuotantolaitokset. Suunnitteilla on myös aurinkovoimaa tuottava aurinkokenttä. Tulevaisuudessa tehdas käyttää energianlähteenä myös biokaasua.
  • Lemmikkiruokamme ovat ekologista lähiruokaa. Pyrimme alusta asti kaikessa toiminnassamme minimoimaan tuottamamme hiilijalanjäljen.
   • Eläinperäisistä proteiininlähteistä siipikarja ja kananmuna ovat hiilijalanjäljiltään pienimpiä. Kun kananmuna osittain korvaa lihaa proteiininlähteenä, pienenee hiilijalanjälki entisestään.
   • Kananmunan hyödynnämme kokonaisena, eli siitä ei mene mitään hukkaan. Käyttämämme munat ovat B-luokan kananmunia, jotka muuten vietäisiin elintarvikekäyttöön ulkomaille. B-luokan munilla tarkoitetaan syötäväksi kelpaavia munia, joiden kuoressa voi olla säröjä tai pilkkuja tai muna voi olla epämuodostunut.
   • Härkäpavulla, perunalla ja kotimaisilla viljoilla on pieni hiilijalanjälki.
   • Raaka-aineet tulevat läheltä, ja valmistus ja pakkaaminen tapahtuvat lähellä kuluttajia.
   • Käytämme ruokien raaka-aineina suomalaisen maatalouden sivuvirtoja ja osittain tuotantoa, joka ei suoraan päätyisi ihmisten ruokapöytään (esimerkiksi B-luokan kananmunia tai viljoja, joilla on puutteellisia leivontaominaisuuksia).
   • Lemmikkiruokamme ovat kuivaruokia, jotka eivät tarvitse kylmäkuljetusta, toisin kuin esimerkiksi tuoreruoat. Niillä on pitkä säilyvyysaika, mikä vähentää ruokahävikkiä.
 • Lopulliset laskelmat hiilijalanjäljestä tehdään vasta, kun tuotanto on ollut käynnissä jonkin aikaa. Näin saamme laskentaan todelliset luvut koko tuotantoketjusta.
 • Luotamme suomalaiseen tuotantoon, ja siksi kaikki raaka-aineemme ovat kotimaisia. Suomalainen lainsäädäntö on maailman tiukimpia, ja lisäksi ruokatalot vaativat omilta sopimustiloiltaan vastuullisen ja eettisen kasvatuksen periaatteiden noudattamista. Suomalaiset broileri kasvavat vapaana tuotantohalleissa ja ovat hyvin terveitä, ja siksi tuotteissa ei myöskään ole antibioottijäämiä. Kananmunista suurin osa (noin 90 prosenttia) on vapaan kanan tuotannosta, mutta toivomme hyvin pian pääsevämme täyteen sataan prosenttiin.

Tuotteen laatu

 • Suuri osa tuotteista tulee tehtaalle tuotespesifikaation kera ja ovat kyseisen raaka-ainevalmistajan omavalvonnan piirissä. Suoraan alkutuotannosta tulevat tuotteet (kuten viljat) analysoidaan tarpeen mukaan joko tehtaamme rehulaboratoriossa tai ulkopuolisessa, sertifioidussa laboratoriossa. Kaikki raaka-aineet läpikäyvät saapuessaan omavalvontajärjestelmämme mukaisen tarkastuksen. Raaka-aineiden toimittajat ovat tarkkaan valikoituneet ja heidän kanssaan on toimitussopimukset.
 • Valmiiden tuotteiden laatua valvotaan valmistusprosessin aikana monessa eri vaiheessa. Laadunvalvonta käsittää sekä kemiallista, fysikaalista että mikrobiologista testausta. Laadunvalvonnasta on olemassa omavalvontasuunnitelmaan kuuluva näytteenottosuunnitelma. Testattavia asioita ovat esimerkiksi erilaiset patogeenit, tuotteen kuiva-ainepitoisuus ja ravintosisältö. Myös nappulan paino ja muoto sekä kestävyys ovat laadun valvonnan piirissä. Osa analyyseistä voidaan tehdä omassa rehulaboratoriossamme, mutta säännöllisesti näytteitä lähetetään myös ulkopuolisiin laboratorioihin. Koska tuotanto on omissa käsissämme, on mahdolliset muutostarpeet helppo toteuttaa.
 • Koska käytämme vain ensiluokkaisia, kotimaisia raaka-aineita, haluamme tarjota kaikille tuotteillemme laatutakuun. Jos asiakas ei ole täysin tyytyväinen tuotteeseen, hän saa rahat takaisin ottamalla yhteyttä osoitteeseen otayhteytta@roviopetfoods.fi.
 • Rovio Pet Foodsin nappula pysyy hyvin koossa. Nappulan koostumus perustuu huolelliseen suunnitteluun ja sen pohjalta tehtyyn reseptiin, joka on räätälöity uuden tehtaan tuotantoprosessiin sopivaksi.
 • Nappulat tehdään lemmikkiruokien valmistukseen kehitetyllä ekstruusiotekniikalla, joka on ollut maailmalla käytössä jo 40 vuotta. Tuotantoprosessia säädetään paineen, lämpötilan ja höyryn avulla.
 • Taloustutkimuksen tekemän kuluttajatutkimuksen (11/2019) mukaan 86 prosenttia vastaajista piti tuotteen fyysistä koostumusta erittäin tai melko hyvänä.
 • Taloustutkimus teki tutkimuksen ja maistatuksen ruoalle marraskuussa 2019. Tuote sai maistuvuudesta kouluarvosanaksi kaikilta vastaajilta 7,97 ja herkiltä/allergisilta koirilta 8,26.