Johannes Ruuni

Olen Johannes Ruuni, kotoisin Turusta. Koulutukseltani olen tuotantotalouden diplomi-insinööri. Opintoni suoritin Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa.

Liityin Rovio Pet Foodsin hyvähenkiseen ja energiseen porukkaan vuoden 2020 lopulla. Tätä ennen työskentelin toisaalla prosessinkehitysinsinöörin tehtävässä. Tehtävän yksi painopiste oli muun muassa koiranruoan valmistusprosessin kehitys ja tuotelaadun parantaminen. Eläinten ravinnon valmistukseen olen perehtynyt jo diplomityössäni ja valmistumiseni jälkeen työskentelin kalanrehun parissa. Halusin mukaan Rovio Pet Foodsiin, koska näin sen erittäin mielenkiintoisena mahdollisuutena hyödyntää jo opittua osaamistani. Pidin sitä myös mahdollisuutena kehittää ammatillista osaamistani entistä pidemmälle ja monipuolisemmaksi.

Lemmikkien kuivaruoan valmistuksen merkittävin prosessivaihe on ekstruusio. Ekstruusiossa raaka-ainemassa kypsentyy korkeassa paineessa ja lämpötilassa, jonka jälkeen massa leikataan nappuloiksi sen tullessa ulos ekstruuderista. Prosessin hallinta on tärkeää useasta syystä. Oikeanlainen prosessi varmistaa sen, että lemmikit pystyvät hyödyntämään raaka-aineiden energian ja ravinteet parhaalla mahdollisella tavalla.  Lisäksi oikeanlainen prosessi tuhoaa raaka-aineissa mahdollisesti esiintyviä mikrobeja, mikä varmistaa kuivaruoan turvallisuuden lemmikille.  Prosessi ja sen asetukset vaikuttavat myös nappulan ulkoiseen laatuun ja ulkonäköön. Nappulan tulee kestää hieman kovempaakin käsittelyä ilman murenemista ja säilytettävä muotonsa aina ruokakuppiin asti. Sen on lisäksi oltava mahdollisimman tasalaatuista ja näytettävä hyvältä. Muun muassa näistä syistä ekstruusioprosessin hallinta on tärkeä osa myös Rovio Pet Foodsin lemmikinruokien valmistusta. Minun tehtävänäni on toimia täällä ekstruusioprosessin asiantuntijana. Tehtäviini kuuluu myös tuotannosta vastaaminen ja koko prosessin kehittäminen entistä parempaan suuntaan yhdessä työkaverieni kanssa.

Rovio Pet Foodsin henkilökunnasta olen harvinainen siinä mielessä, että minulla ei ole omaa lemmikkiä, vaikka pidänkin eläimistä. Aion mahdollisesti tulevaisuudessa vielä hankkia oman koiran. Suurimman osan ravinnostaan koira saisi luonnollisesti Rovio Pet Foodsin kuivaruoasta, jonka tiedän olevan turvallinen, terveellinen, sisältävän erinomaiset raaka-aineet ja olevan hyväksi koiralleni.

Oikeanlainen prosessi varmistaa sen, että lemmikit pystyvät hyödyntämään raaka-aineiden energian ja ravinteet parhaalla mahdollisella tavalla.

Johannes Ruuni
Valmistusprosessin asiantuntija ja tuotantopäällikkö
johannes.ruuni@roviopetfoods.fi