KOTIMAISTA ALUSTA LOPPUUN

Me jatkojalostamme paikallisia maataloustuotteita: kananmunasta, kotimaisesta kanan, possun, kalkkunan lihasta, viljasta ja palkokasveista syntyy meidän käsissämme ravitsemuksellisesti ylivertaista koiranruokaa.

Kaikki käyttämämme raaka-aineet ovat kotimaisia, kivennäis- ja vitamiiniseosta sekä äyriäisjauhetta lukuunottamatta.

Kokonainen kananmuna tulee omalta tilalta, lähialueen kanatiloilta sekä tehtaan vieressä olevalta kananmunapakkaamolta. Käyttämämme kananmunat ovat kakkosluokan munia, jolloin niiden jalostusarvoa saadaan kasvatettua hyödyntämällä niitä koiranruoan valmistuksessa.

 

Tuore kananmuna on koiralle ravitsemuksellisesti ylivertaista, mutta sen käyttäminen teollisesti valmistetussa koiranruoassa on juuri niin harvinaista kuin voisi ajatellakin. Ehkä se ei vain ole muilla valmistajilla tullut mieleen tai ehkä se koetaan vaikeaksi raaka-aineeksi?

Koska kananmuna sisältää koiralle erinomaisia ravintoaineita, käyttävät jotkut valmistajat kuivattua munajauhoa tuotteissaan. Kuivaaminen nostaa kuitenkin jo sinänsä arvokkaan raaka-aineen hintaa entisestään, joten käyttömäärät koiranruuissa jäävät usein pieniksi. Loimaalla tuoretta kananmunaa on runsaasti saatavilla ja tuotannon kakkoslaatua kuljetettiin mielestämme turhaan ulkomaille. Joten päätimme laittaa munat tuoreena koiranruokaan!

Tuoreen kananmunan käyttöä voi estää myös se, että ruokien valmistusprosessi vaatii erityisosaamista. Meillä sitä osaamista on, sekä tuotantolaitos, joka on alusta alkaen suunniteltu niin, että yksi tärkeimmistä raaka-aineista on juuri tuore kananmuna.

EKSTRUUSIOLLA SOPIVAN KOKOISTA JA TASALAATUISTA NAPPULAA

Nappulat valmistetaan tehtaassamme ekstruusiotekniikalla eli paineen, lämpötilan ja höyryn avulla. Valmistustekniikan hallitseminen ja juuri oikeanlainen, huolellinen prosessointi parantaa ruoan laatua eikä hävitä siitä ravintoaineita. Valmis ravintonappula on tasalaatuinen, imee hyvin nesteen ja pitää muotonsa.

Tuoreet kananmunat käytetään kokonaan. Erottelemme niistä kuoret, jotka jauhamme ja lisäämme myöhemmässä vaiheessa ruokaan juuri oikean määrän koiran kalsiumtarpeen täyttämiseen. Kananmunan kuori on koiralle luonnollinen kalsiumin lähde.

MIKSI RAKENSIMME OMAN KOIRANRUOKATEHTAAN?

Rakentamispäätökseen oli parikin syytä. Ensinnäkin halusimme kuljetella raaka-aineita ja valmiita tuotteita mahdollisimman vähän pitkin maanteitä. Siksi tehtaan piti sijaita lähellä raaka-aineiden tuottajia ja suurimpia markkinoita. Lisäksi kaiken tuotannon tuli tapahtua saman katon alla aina raaka-aineiden vastaanotosta pakkaamiseen asti. Emme siis kuljeta tuotteitamme edes pakattavaksi muualle.

Toisekseen halusimme tehtaan, joka on suunniteltu nimenomaan lemmikkiruokien valmistukseen. Ei siis tehdasta, jota on muokattu koiranruokanappuloiden valmistukseen sopivammaksi, tai tehdasta, jossa valmistetaan jotain muutakin. Ei: me tiesimme, mitä laadukkaan koiranruoan valmistus edellyttää, ja suunnittelimme ja teetimme tuotantolinjaston varta vasten siihen tarkoitukseen. Näin voimme olla varmoja, että linjaston loppupäästä tulee tasalaatuista nappulaa.

Rakentamalla oman tehtaan pääsimme vaikuttamaan myös sen kotimaisuusasteeseen ja ympäristöystävällisyyteen. Näin ollen uuden tuotantolaitoksen kaikki koneet ja laitteet pakkauskonetta lukuun ottamatta on valmistettu Suomessa ja mahdollisuuksien mukaan lähialueilla. Tehdas on suunniteltu toimimaan energiatehokkaasti eli se käyttää vähemmän energiaa kuin vastaavankokoinen laitos yleensä. Suunnitteilla on aurinkoenergiavoimaa tuottavan aurinkokentän rakentaminen sekä biokaasun käyttäminen energianlähteenä.

Koiranruokatehtaamme on ensimmäinen laatuaan Suomessa, ja olemme siitä syystäkin ylpeitä.

EKOLOGISUUS ON MEILLE ITSESTÄÄNSELVYYS

Rovio Pet Foodsin Werraton ja Rehti koiranruoat ovat ekologista lähiruokaa. Vaikka täysmittainen tuotanto on vasta alkanut, jo nyt uskallamme sanoa, että koiranruoillamme on pieni hiilijalanjälki. Lopulliset laskelmat teemme vasta, kun tuotanto on jonkin aikaa ollut käynnissä, koska haluamme antaa aidot ja rehelliset luvut, jotka kattavat koko tuotantoketjun.

Nyt tiedämme kuitenkin jo tämän:

  • Eläinperäisistä proteiininlähteistä siipikarja ja kananmuna ovat hiilijalanjäljiltään pienimpiä. Kun kananmuna osittain korvaa lihaa proteiininlähteenä, pienenee hiilijalanjälki entisestään.
  • Härkäpavulla, perunalla ja kotimaisilla viljoilla on jo itsessään pieni hiilijalanjälki.
  • Raaka-aineet tulevat läheltä, ja valmistus ja pakkaaminen tapahtuvat lähellä kuluttajia.
  • Käytämme koiranruoan raaka-aineena suomalaisen maatalouden sivuvirtoja ja osittain tuotantoa, joka ei suoraan päätyisi ihmisten ruokapöytään (esimerkiksi viljat puutteellisten leivontaominaisuuksien takia).
  • Koiranruokamme ovat kuivaruokia, jotka eivät tarvitse kylmäkuljetusta, toisin kuin esimerkiksi tuoreruoat. Tuotteillamme on pitkä säilyvyysaika, mikä vähentää ruokahävikkiä.
  • Moderni tuotantolaitoksemme toimii energiatehokkaasti.

TUOTTAJILTA TEHTAASEEN JA KAUPAN HYLLYLLE