Koiran kanssa uimaan kesällä Suomessa

Tämä on jatkoa juttusarjallemme, jossa seuraamme Pinjan ja hänen koiriensa matkailua ympäri Suomea. Tällä kertaa vuorossa ovat rantakohteet.

Rantalomalle koiran kanssa 

Helteen helliessä (tai piinatessa) usea koiranomistajista on varmasti miettinyt millaisella säällä koiraa voi vielä lenkittää tai googlettanut lähistön koirille sallittuja uimarantoja. Minun vinkkini lämpimälle kelille on joko pysyä varjossa tai suunnata rantalomalle. Muistutan tässä, että koiran vieminen yleisille virallisille uimarannoille on edelleen kiellettyä, mutta rantalomaa koiran kanssa voi kyllä viettää oikean kohteen valitsemalla. 

Meidän lauman suosikkirantalomakohteet löytyvät pääosin Etelä- ja Lounais-Suomesta, mutta pohjoiseen matkatessa kannattaa myös yksi pysähdys tehdä.  

1)     Lappohja, Furunäs ja Tulliniemen luontopolku (Hanko) 

Hanko ja sen lähiseudut ovat koiranomistajan paratiisi lukuisine luonnontilaisine hiekkarantoineen. Ja koska myös niitä virallisia uimarantoja alueella riittää, nämä epävirallisetkaan harvoin ovat liian ruuhkaisia. Rannat myös ovat loivasti syveneviä meidän ihmisten makuun, mutta lyhytjalkaisille aremmille uimareille sopivia kahlailuun. 

Yksi kauneimpia ja vaikuttavimpia paikkoja Suomessa kesällä on varmasti Lappohjan virkistysalue Hangon ja Tammisaaren välissä. Yli kilometrin pitkä valkoinen matala hiekkaranta ja sitä reunustava vaikuttava dyynimäinen rantatörmä luovat kokonaisuuden, joka saa tuntemaan että on jossain ihan eri todellisuudessa. Ylempänä kangasmaastossa risteilee leveitä helppokulkuisia hiekkapolkuja, joita on mukava tassutella ennen tai jälkeen uimisen. Metsän suojiin on helppo asettua myös vilvoittelemaan välillä paahteelta pakoon. 

Furunäs on n. 7km ennen Hankoa oleva pieni luonnontilainen matala hiekkapohjainen uimaranta, jonka vieressä kiertää myös 1,5km mittainen ”Peikon polku” ja taukopaikkana mukava laavu. Näkymät merelle ovat hienot ja vesi usein todella lämmintä. 

Näillä edellä mainituilla rannoilla myös kytkettynä tassutteleva nelijalkainen rantalomailija tai uimari on sallittu. Huomioithan, että rannoilla on myös kaksijalkaisia uimareita, jotka eivät välttämättä halua koiria lähelle, joten annathan tilaa ja ethän aiheuta häiriötä. 

Tulliniemen alueella Suomen eteläkärjessä on merkattu (6,5km) luontopolku, jonka varrelta pääsee muutamassa kohtaa pulahtamaan mereen ja sen metsäosuudet varjostavat mukavasti kulkua. Niemenkärjen vastakkaisella puolella on yleinen uimaranta, jonka metsän puoleisella reunalla kulkee myös koirille sallittu kävelyreitti. Maisemat avomerelle ovat upeat! 

2)     Yyteri (Pori) 

Moni on kohottanut kulmiaan, kun nimeän Yyterin yhdeksi suosikiksi päiväretkeilykohteistani. Yyterin seutu käsittää paljon muutakin, kuin täyteen ahdetun turistirannan ja alueella on panostettu retkeilyyn viime vuosina. Usean lyhyemmän (3-6km) merkatun reitin yhdistämällä saa halutessaan pitkän päiväpatikankin, jossa maisemat hiekkadyyneineen ovat silmiä hivelevät ja rantalomatunnelma taattua.  

Retkeilyreittien pohjoispäässä aukeaa Karhuluodon koiraranta, joka on oman lauman mielestä Suomen upein virallisesti koirille suunnattu uimapaikka. Noin kilometri rantaviivaa silmin kantamattomiin, sekä tilaa kahlata ja leikkiä koirakavereiden kanssa. Jos sää on liian kuuma kävelyyn, tänne pääsee myös autolla ihan viereen. 

Yyterin reiteille sadepäivänä tai aikaisin keväällä /myöhään syksyllä suuntaamalla saa välillä häkellyttävästi nauttia Suomen yhden suosituimman uimarannan maisemista ja autiudesta ihan yksinään. Olemme myös jonain vuosina retkeilleet joulun välipäivinä hyvinkin kesäisissä maisemissa sulan meren pitäessä myös rantakaistaleen sulana. 

Yyterin retkeilykartta:  https://www.visityyteri.fi/wp-content/uploads/2019/06/20190613_Yyteri_retkeilyreitit.pdf 

3)     Kopparnäsin virkistysalue (Inkoo-Siuntio) 

Vähän karumpia ja kallioisempia rantamaisemia, sekä taattua merimaisematykitystä kuivan maan asukeille tarjoaa Kopparnäsin virkistysalue. Erikorkuiset kalliot ja kivikkorannat tarjoavat upeita näkymiä avomerelle ja loivemmilta kalliorannoilta myös koirat pääsevät veteen virkistäytymään useasta kohtaa. Polkuja risteilee lukuisia ja taukopaikkoja on tiheään. Täällä ei tarvita varsinaista reittisuunnitelmaa välttämättä, välillä voi antaa koiran valita suunnan ja seurailla satunnaisvalinnalla risteileviä polkuja ja kallioniemekkeitä. Huomionarvoista on se, että lämpimänä päivänä kallioilla lämmittelevät myös käärmeet, eli silmät kannattaa pitää auki. 

4)     Toppilansaaren ranta (Oulu) 

Pohjoiseen matkatessamme länsirannikkoa kesäaikana vakiopysähdyspaikka on Oulun Nallikarin matkailukeskuksen pohjoispuolella sijaitseva Toppilansaaren ranta. Kyseessä ei ole virallinen uimaranta, vaan luonnontilainen ranta, jossa koirien kanssa uiminen on sallittua. Matalaakin matalempaa hiekkapohjaa saa kahlata horisonttiin, ennen kun meidän tappijalatkaan saavuttavat uintisyvyyden. Lähellä rantaa risteilee myös mukavia varjoisia kävelyteitä, joissa alku tai loppuverryttelyt saa suoritettua. Rantakaistaleella pikniktauon jälkeen on hyvä jatkaa ajomatkaa eteenpäin jos suuntana on esimerkiksi Lappi. 

Pinja Pirttilä