Koiran kanssa lomalle Etelä-Suomessa

Iso-Melkutin on hurmaa kirkkailla vesillään ja on Hämeen järviylängön erämainen helmi  

Jos Etelä-Suomesta pitäisi nimetä vain yksi must see- retkikohde, se on ehdottomasti Iso-Melkutin Lopen Räyskälässä. 

Uskomattoman kirkkaan järven rantoja kiertävä 7,5km:n reitti tarjoaa upeita maisemia, kaksi laavua taukopaikoiksi (plus useita epävirallisia evästelypaikkoja), sekä käytännössä mistä tahansa reitin varrelta on mahdollista pulahtaa uimaan (koiran kera tai ilman) hiekkapohjaisiin luonnon rantoihin. Alueella ei ole asutusta tai kesämökkejä, joten se tarjoaa paikoin jopa erämaisen vaikutelman. 

Iso-Melkutin on lähdepohjainen järvi, jota ympäröi helppokulkuinen mäntyvoittoinen kangasmaasto. Reitti on koko matkan hyvin merkattua leveää polkua ja se sopii myös aloittelevalle retkeilijälle. Reitti mutkittelee vuorotellen aivan järven rantaa ja vuoroin nousee järveä ympäröiville harjuille tarjoten upeat järvinäköalat. Melkuttimien alue kuuluu kokonaisuudessaan Natura 2000-ohjelmaan sekä rantojen- ja harjujensuojeluohjelmiin.  

Iso-Melkutin on kaunis kohde vuoden jokaisena päivänä, mutta suosittelen erityisesti valitsemaan vierailupäiväksi aurinkoisen, suht tyynen päivän, jolloin kirkas vesi heijastuu auringossa upeaksi turkoosinsiniseksi laguuniksi. Tämä taianomainen näky ja veden uskomaton kirkkaus jättävät pakonomaisen halun vierailla kohteessa yhä uudelleen ja uudelleen. 

Lisätietoja ja lähestymisohjeet:  https://www.luontoon.fi/melkuttimet 

Pinjan erityisvinkit:  

  • Melkuttimen kierrolta voi jatkaa (merkitsemätöntä) polkua läheisille yhtä kirkkaille Saarijärvelle ja Tammelan Kaitajärvelle. Näin retken saa venytettyä pidemmäksi päiväpatikaksi tai leppoisaksi yön yli retkeksi. 
  • Reitiltä haarautuu pisto kahteen kapeaan ja pitkään niemenkärkeen. Poikkea ehdottomasti myös niissä! Näissä pistäytymällä kierroksen pituus on n. 9km. 
  • Kohde on erittäin suosittu aurinkoisina viikonloppupäivinä. Suuntaa paikalle mahdollisuuksien mukaan jo aikaisin aamulla tai myöhään illalla, jos kaipaat rauhallista retkeä. 
  • Tämä on uimarikoirien lempparikohde kesällä – käytännössä koko järven ympäri voisi kahlata/uida järveä pitkin. 
  • Ota evästä mukaan ja viltti tai riippumatto, sekä jätä kiire kotiin – täällä viihtyy varmasti koko päivän jos sää on mukava. 

Pinja Pirttilä