Miten lukea koiranruoan pakkausmerkintöjä?

Ruokapakkauksen merkinnät ovat tärkeä tiedon lähde liittyen kyseisen ruoan käyttötarkoitukseen, koostumukseen jne. Jokaisessa koiranruokapakkauksessa on oltava voimassa olevan lainsäädännön vaatimusten mukaiset merkinnät ja siitä on annettava totuudenmukaiset ja riittävät tiedot kuluttajaa varten. Näin kuluttaja pystyy valitsemaan lemmikilleen sopivan ruoan, on kyseessä sitten kasvava pentu tai aktiivinen metsästyskoira.

Jokaisessa markkinoilla olevassa lemmikinruuassa tulee olla esillä seuraavat asiat:

  • Nimi ja tuotteen kuvaus
  • Koostumus ja tuotesisältö
  • Ravintosisältö
  • Tieto lisäaineista
  • Parasta ennen -päivämäärä ja eränumero
  • Tuotteen valmistajan yhteystiedot
  • Käyttö- ja annosteluohje
  • Pakkauksen paino

Otetaan esimerkiksi Rovio Pet Foods Oy:n Werraton Aikuinen -täysravinto:

Ruoan nimi ja tuotteen kuvaus löytyvät pakkauksesta heti ensimmäisenä ”Werraton Aikuinen – Aikuisen koiran täysravinto”. Tuotekuvauksesta löytyy siis tieto siitä, mille eläinlajille ja minkä ikäiselle lemmikille ruoka on tarkoitettu, ja onko kyseessä täysrehu eli täysravinto, vai esimerkiksi täydennysrehu. Ruoan koostumus ja ravintosisältö löytyvät Werraton -ruokien pakkauksista kohdista ”ravintoaineet” ja ”koostumus”.

Ravintoaineet -kohdassa pakkauksessa tulee olla lain mukaan merkittynä ruuan sisältämän raakaproteiini eli raakavalkuaisen, raakarasvan, raakakuidun, hehkutusjäännöksen eli tuhkan, kalsiumin, fosforin ja natriumin osuudet. Muuntokelpoinen energia – eli se energiamäärä, jonka koira pystyy hyväksikäyttämään – ilmoitetaan kilokaloreina (ja megajouleina) sadassa grammassa ruokaa: 370 kcal (1,55 MJ)/100 g.

Koostumus -kohdassa ilmoitetaan rehussa olevat raaka-aineet suurimmasta pienimpään pitoisuuteen: kananmuna, kuorittu kaura, ohra, siipikarjaproteiini, kuorittu härkäpapu, siipikarjanrasva, melassileike, pellavansiemen, kananmunankuori, kivennäiset ja vitamiinit, kasviperäiset tuotteet (marjajauhe), piimaa (E 551c), hiivat (E 12.1.5) mannan-oligo-sakkaridien lähde (MOS 500 mg/kg), glukosamiini (E 13.2.8) (400 mg/kg), kondroitiinisulfaatti (E 13.12.2) (280 mg/kg).  

Usein E-koodit herättävät kuluttajissa kysymyksiä. E-koodi on eurooppalainen merkintätapa lisäaineille, jotka on hyväksytty käytettäväksi EU:n alueella. Ruoan valmistuksessa käytetyt aineet pitää lainsäädännön mukaan ilmoittaa myös koiranruokapakkauksissa. Esimerkiksi Werraton Aikuinen – täysravintoon on lisätty glukosamiinia ja kondroitiinisulfaattia, jotka ovat E-koodilla olevia rehunlisäaineita. E-koodi tarkoittaa sitä, että lisäaine on käynyt läpi tarkan turvallisuusarvioinnin EU:ssa ja sen mahdolliset haittavaikutukset on myös arvioitu. Valion nettisivuilla on (https://www.valio.fi/hyvinvointi/mita-lisaaineet-ovat/) hyvin kerrottuna esimerkki tavallisesta metsästä saatavasta puolukasta: ”Mistä puolukka koostuisi, jos sillä olisi ainesosaluettelo? Vedestä, sokerista, kuiduista, vitamiineista, kivennäisaineista, säilöntäaineista (E 200, E 210), hyytelöimisaineesta (E 440), väriaineista (E 160a, E163) ja aromeista. ” Tämä antaa hyvän esimerkin siitä, että ihan tavalliset luonnosta löytyvät aineetkin voidaan ilmoittaa E-koodeina.

Ravitsemukselliset lisäaineet kertovat esimerkiksi tiettyjen vitamiinien ja kivennäisaineiden määrän ruuassa (kilogrammaa kohden): A-vitamiini (3a672a) 13.500 KY, D-vitamiini (3a671) 1.500 KY, E-vitamiini (3a700) 125 mg, B1-vitamiini (3a821) 14,2 mg, B2-vitamiini (3a825i) 23,2 mg, B3-vitamiini (3a315) 67,5 mg, B5-vitamiini (3a841) 60 mg, B6-vitamiini (3a831) 14,2 mg, B9-vitamiini (3a316) 2,8 mg, B12-vitamiini (syanokobalamiini) 140 μg, biotiini (3a880) 285 μg, koliini (3a890) 1200 mg, tauriini (3a370) 1000 mg, rauta (3b103) 90 mg, sinkki (3b605) 110 mg, kupari (3b405) 11 mg, mangaani (3b502) 11,2 mg, jodi (3b202) 1,35 mg, seleeni (3b801) 380 μg.

Käyttöohje kertoo, miten tuotetta käytetään, esimerkiksi että ruoka voidaan tarjota koiralle kuivana, kostutettuna tai turvotettuna. Lisäksi pakkauksessa tulee olla myös valmistajan laskema annosteluohje, eli kuinka paljon ruokaa annostellaan tietyn painoiselle koiralle päivässä. Ruoan annostelussa on tärkeää ottaa huomioon koiran päivittäinen aktiivisuus ja liikuntamäärä, kuntoluokka eli lihavuuskunto sekä päivän aikana annettavat ruuat. Ruokapakkauksesta on löydyttävä myös tieto siitä, milloin on ruuan parasta ennen -päiväys sekä tuotteen eränumero. Eränumeron avulla esimerkiksi tuotteeseen kohdistuva laatuepäily voidaan jäljittää ja tarvittaessa vetää pois myynnistä. Lisäksi pakkauksessa on oltava ruoan valmistajan yhteystiedot, jotta kuluttaja voi ottaa tarvittaessa yhteyttä tuotteen kehittäjään.

Asiantuntijaeläinlääkäri  Noora Sjögren

Lue, mitä ongelmia koiran ruokinnassa voi ilmetä:

https://roviopetfoods.fi/mita-ongelmia-koiran-ruokinnassa-voi-olla/


Lähteitä:

https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/tietoa-meista/asiointi/oppaat-ja-lomakkeet/yritykset/rehuala/ohjeet/rehujen_merkintaopas.pdf

https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/tietoa-meista/asiointi/oppaat-ja-lomakkeet/yritykset/rehuala/ohjeet/lue-pakkausmerkintoja-ja-tee-oikeita-valintoja-lemmikkisi-parhaaksi.pdf

https://fediaf.org/self-regulation/labelling.html