Pelastuskoira Anna

Anna on 5v. saksanpaimenkoiran näköinen monirotuinen narttu, minun oma kasvattini. Anna harrastaa monipuolisesti pelastuskoiratoimintaa, rallytokoa, ID-hajuetsintää ja asfalttijälkeä. Annan kouluttaminen pelastuskoiraksi on aloitettu sen ollessa noin vuoden ikäinen. Koulutuksen alkuvaiheessa vuorottelimme hakua (henkilön etsintää ilmavainulla) ja jälkeä (henkilön jäljen ajamista maavainuisesti).

Annan ilmaisu löydettyään ”kadonneen” metsästä. TÄÄLLÄ!

Hakulajissa Anna etsii ihmistä vapaana ja sillä on valjaat päällä. Henkilön löydyttyä se ilmaisee löydön rytmikkäästi haukkumalla. Silloin tiedän saapua paikalle ja palkita sen lelulla tai namipaloilla.

Jäljellä Anna seuraa ihmisen tekemää jälkeä valjaat päällä ja liinassa. Jäljeltä Anna etsii ihmisen sinne pudottamia esineitä. Esineet Anna ilmaisee menemällä maahan etujalat molemmin puolin esinettä.

Pelastuskoiratoiminnassa Anna ei ole vielä virallinen pelastuskoira. Tosin se on jo päässyt tositoimiin pelastettuaan Alzheimerin tautia sairastavan isäni kylmettymästä metsästä toissa talvena. Saimme paljon julkisuutta paikallisissa lehdissä ja tämä tapahtuma lisäsi innokkuuttani kouluttaa Annaa entistä pidemmälle. Ilman sen erinomaisia jäljestystaitoja isäni olisi voinut jäädä löytymättä. Tästä pelastuksesta Annalle myönnettiin Kennelliiton Sankarikoira palkinto vuonna 2020.
Linkki artikkeliin: https://www.kennelliitto.fi/tietoa-meista/uutiset/kennelliitto-palkitsee-22-sankarikoiraa-ihmishenkien-pelastamisesta

Olemme suorittaneet Annan kanssa BH-kokeen (käyttäytymiskokeen) toissa kesänä. Haun peruskokeen Anna läpäisi viime syksynä. Vielä on jäljellä jäljen peruskoe sekä haun loppukoe. Sen jälkeen Anna voi osallistua VIRTAan (viranomaistarkastukseen). Nämä kaikki suoritettuaan Annasta tulee virallinen pelastuskoira.

Anna treenaa pelastuskoira (PEKO) toimintaa tukevia lajeja kuten:

Rallytokoa (RT), joka on tottelevaisuuden kannalta erittäin hyvä treenimuoto. Anna on saanut rallytokon alokas  (RT ALO) luokassa kolme hyväksyttyä tulosta pistein 94-98p/100p. Tällä hetkellä olemme menossa 29.5. Loimaalle kilpailemaan AVO (avoin) luokkaan.

ID- ( henkilökohtaista) hajuetsintää, jossa etsitään ainoastaan lähtöhajun hajuista hajujälkeä tai hajuvanaa. Tätä olemme treenanneet Anna Loimarannan opissa Vainuvoiman kurssilla.

Asfalttijälki on viimeisin Annan harrastuksista. Siihen meitä opasti alkuun Ilkka Hormila. Asfalttijälki on kaikkein haastavin alusta koiralle jäljestää.

Mitä tahansa Annan kanssa tekeekin, se ottaa työnsä täydellä vakavuudella. Yleensä Anna on rauhallinen puurtaja, joka tekee tosissaan töitä. Palkkauksessa todella hyvä lelu voi saada sen hetkellisesti innostumaan. Werraton Viljaton ruokaa Anna on syönyt nyt jonkin aikaa. Meillä on ollut ongelmia löytää sopivaa ruokaa, mutta nyt Annan tassutkin ovat olleet todella hyvässä kunnossa, ja ruoka maistuu tosi hyvin.

Sisko ja Anna

**********************

Tutustu Werraton Viljaton tuotteeseen:

https://roviopetfoods.fi/koiran-ruoat/werraton-viljaton-koiralle/