Kuumuus ja koiran veden tarve ruokinnassa – lämpöhalvaus

Vedentarve
Koiran veden tarve on tavallisesti noin ¼ – puoli desiä, eli 25–50 ml, elopainokiloa kohden vuorokaudessa. Esimerkiksi 10 kiloa painava koira juo päivän aikana noin puoli litraa vettä, 20 kiloa painava litran vettä jne. Veden tarpeeseen vaikuttaa paljon esimerkiksi ympäristön lämpötila, koiran mahdolliset sairaudet ja koiran päivän aikana saama liikunta/rasitus. Runsaasti liikuntaa päivän aikana saavan koiran vedentarve helposti kaksinkertaistuu. Koiralla tulee olla jatkuvasti saatavilla raikasta vettä ja vesi tulee vaihtaa vesikuppiin päivittäin – hyvälaatuinen ja raikas vesi parantaa koiran juomista. Kuivamuonaa syövillä koirilla päivän aikana juodun veden määrän tulee olla vähintään 2–3 kertaa niin suuri kuin kuivaruuan määrä grammoissa.

Lämpöhalvaus
Kesäisin ajankohtaiseksi aiheeksi nousee lämpöhalvaus. Koiralla lämpöhalvaus on erittäin vakava ja henkeä uhkaava tila, joka on täysin ennaltaehkäistävissä. Koira ei pysty hikoilemaan elimistöstään liiallista lämpöä pois, vaan jäähdyttää elimistöään lähinnä läähättämällä. Jos koiran läähätys- ja elimistön jäähdytysmahdollisuus on vähentynyt – esimerkiksi lyhytkuonoisilla roduilla rakenteellisen hengitysteiden ahtauden, lihavuuden tai sairauden takia – tulee koiran voinnista huolehtia kuumalla ja lämpimällä ilmalla erityisen tarkasti. Koiran kehon lämpötila nousee nopeasti, lyhytkin aika esimerkiksi kuumassa autossa, aurinkoisessa ja/tai lämpimässä ja/tai kosteassa paikassa aiheuttaa nopeasti lämpöhalvauksen.

Ensiapu lämpöhalvaus tilanteessa
Normaalitilanteessa koiran ruumiinlämpö on 37,5–39,2 °C, mutta lämpöhalvauksessa koiran elimistön lämpötila nousee normaalia korkeammaksi, yli 41 °C. Lämpöhalvauksen oireita ovat nopea hengitys ja läähätys, levottomuus, hoipertelu ja kuolaaminen, tajunnan tason heikkeneminen, ripulointi, oksentelu, kooma ja lopulta kuolema.  

Ensiapuna lämpöhalvauksessa elimistöä pyritään viilentämään siirtämällä koira viileään paikkaan, koiran raajojen sisäpinnat, tassut, korvalehdet, mahanalus ja kaulan alue kastellaan viileällä (ei kylmällä) vedellä tai koira laitetaan kahlaamaan viileään veteen, ojaan, vesisaaviin jne. Jos koira on tajuissaan ja pystyy nielemään, sille annetaan viileää vettä juotavaksi. Koiran kehon lämpötilaa on tärkeää seurata mittaamalla lämpö peräsuolesta säännöllisesti ja viilennys lopetetaan, kun koiran kehon lämpötila on laskenut 39 °C:n. Aina jos koiralla epäillään lämpöhalvausta, tulee olla yhteydessä eläinlääkäriin.

Asiantuntijaeläinlääkäri Noora Sjögren