Suomalainen koiranruoka on ekologista

 

Suomessa koira on yleisin kotieläin. Kennelliiton mukaan Suomessa on noin 700 000 koiraa ja noin joka viidennessä perheessä on koira. Tämä tarkoittaa sitä, että myös koiristamme on tullut kuluttajia. Kulutamme koirien varusteisiin sekä ruokaan entistä enemmän. Vastuullinen koiranomistaja huomioi tekemissään valinnoissaan lemmikkinsä tarpeiden lisäksi myös ympäristövaikutukset. Silti moni koiranomistaja pitää lemmikistään huolehtimista ympäristövaikutuksia tärkeämpänä.

On hyvä, että ekologisuus kiinnostaa ihmisiä entistä enemmän, sillä maapallomme ei kestä loputtomiin vallitsevaa kulutustahtia. Onneksi me täällä Suomessa pystymme tekemään paljon pieniä tekoja sen eteen, että elämäntyylimme säästäisi mahdollisimman paljon energiaa ja kuluttaisi luonnonvaroja vastaavasti vähemmän. Ekologisia valintoja voimme tehdä päivittäin, myös pienillä valintapäätöksillä voi olla suuri vaikutus. Ruoalla on suuri rooli ympäristömme kannalta, siksi on hyvä kiinnittää huomiota siihen, mistä ruoka tulee. Lähellä tuotettu ruoka on kestävämpi valinta, sillä sen kuljettamiseen ei kulu niin paljon resursseja. Kun suosit lähellä tuotettua ruokaa tai ostat suomalaisten tuottajien valmisteita, tiedät varmasti niiden alkuperän ja sisällön. Mitä kauempaa tilaat tai ostat tuotteen, joka on valmistettu tai poimittu kaukana Suomesta, sitä suurempi sen hiilijalanjälki on.

Suurimmat ympäristövaikutukset koiran omistamisesta aiheutuvat koiran ruokinnasta. Koiran ruokintaan on tarjolla lukuisia erilaisia versioita, joista ympäristön kannalta parhaan mahdollisen vaihtoehdon löytäminen vaatii monen eri tekijän tarkastelua. Suurin osa koiran ruoan ympäristövaikutuksista aiheutuu ruokatuotteen alkutuotannosta, esimerkiksi tuotteeseen valituista raaka-aineista. Siksi olisi hyvä silloin tällöin lukea pakkauksen kylkeä ja miettiä, onko esimerkiksi riisi tai bataatti kestävä valinta koiran ruokintaan? Jotta riisi edes päätyy koiranruokiin, se on kuljetettu kaukaa Aasiasta ruoan valmistajan tehtaalle. Myös valmiin tuotepakkauksen kuljetus kaupan hyllylle lisää ympäristöä kuormittavia vaikutuksia. Mitä enemmän raaka-aineita, valmistettua nappulaa tai valmiita tuotepakkauksia kuljetetaan laivalla maasta toiseen tai teitä pitkin rekan kyydissä tuottajilta valmistajalle tai jälleenmyyjille, sitä suurempi ekologinen rasitus ruoasta syntyy.


Me Rovio Pet Foodsilla luotamme suomalaiseen alkutuotantoon, siksi koirankuivaruokiemme raaka-aineet ovat kotimaisia. Eläinperäisistä proteiininlähteistä kana ja kananmuna ovat hiilijalanjäljiltään pienimpiä. Kun kananmuna osittain korvaa lihaa proteiininlähteenä, pienenee tuotteidemme hiilijalanjälki entisestään. Kotimaisilla viljoilla, härkäpavulla ja perunalla on jo itsessään pieni hiilijalanjälki. Käytämme koiranruoan raaka-aineena suomalaisen maatalouden sivuvirtoja ja osittain tuotantoa, joka ei suoraan päätyisi ihmisten ruokapöytään (esimerkiksi viljat puutteellisten leivontaominaisuuksien takia tai muotovikaisia kananmunia). Raaka-aineemme tulevat tehtaamme läheltä, ja kuivaruoan valmistus ja pakkaaminen tapahtuvat saman katon alla, lähellä kuluttajia. Emme siis kuljeta raaka-aineita tai nappuloita pakattavaksi eri paikkaan, joten ekologisuus huomioidaan tuotannossa täyspainoisesti.

Rovio Pet Foodsin moderni tehdas on energiatehokas. Energiatehokkuus on otettu huomioon alusta asti suunnittelussa ja rakentamisessa, siksi uusi tehdas käyttää vähemmän energiaa kuin vanhat tuotantolaitokset. Tehtaamme on suunniteltu nimenomaan lemmikkiruokien valmistukseen. Käytössämme ei ole tehdasta, jota on muokattu koiranruokanappuloiden valmistukseen sopivammaksi, tai tehdasta, jossa valmistetaan esimerkiksi tuotantoeläinten rehuja. Me tiesimme, mitä laadukkaan kotimaisen koiranruoan valmistus edellyttää, ja suunnittelimme ja teetimme tuotantolinjaston varta vasten siihen tarkoitukseen. Rakentamalla oman tehtaan pääsimme vaikuttamaan myös sen kotimaisuusasteeseen ja ympäristöystävällisyyteen. Näin ollen tehtaamme kaikki koneet ja laitteet pakkauskonetta lukuun ottamatta on valmistettu Suomessa. Koiranruokatehtaamme on ensimmäinen laatuaan Suomessa, ja olemme siitä syystäkin ylpeitä.

Rovio Pet Foodsin koiranruoka on ekologista lähiruokaa. Pyrimme alusta asti kaikessa toiminnassamme minimoimaan hiilijalanjäljen.  Suomalaisen Työn Liitto on myöntänyt meille Avainlippu -merkin ja pakkauksessamme on alkuperämaa: se on Suomi. Ekologisuus on valintoja. Rovio Pet Foodsin koiran ruoat ovat sekä kotimaisuusteko että ekologisuusteko.

Tutustu tarkemmin Werraton ja Rehti tuotteisiimme. Kotimaisen koiranruoan vastuullisesta tuotannosta voit lukea lisää TÄÄLTÄ.

Eeva Lehtonen