Hautalan metsästävä perhe

Olemme aktiivisesti metsästystä harrastava 4-henkinen perhe. Asumme sivukylällä hirsitalossa Kurikassa Etelä-Pohjanmaalla. Perheeseen kuuluu isä Mikko 36v. rakennusalan yrittäjä, joka on metsästänyt 12- vuotiaasta saakka. Äiti Erika 34v. leikkaussairaanhoitaja, jolla on takana kuudes jahtikausi metsästyskortin kera. Perheen pojat ovat Jooa ja Miio, joista Jooalla takana kolmas metsästyskausi kortin kera. Miio kulkee innokkaana metsällä vanhempien matkassa, osallistuu mielellään riistan ruokintaan sekä kotosalla leikkii aiheeseen liittyviä leikkejä. Molemmilla vanhemmilla metsästysharrastus metsästyskoirineen on ollut suvussa vahvasti läsnä aina lapsuudesta saakka.

Kaksi koiraa ja koiranruokapussit

Metsästysharrastuksemme on syttynyt koirien kautta. Ensimmäisen yhteisen Westie koiransa Erika ja Mikko on ottanut ollessaan 20- ja 22-vuotta. Pian tämän jälkeen otimme metsästyskäyttöön kk mäyräkoiran. Pentueitakin näille koirille syntyi jokunen.
Perheessä on tällä hetkellä kolme eri kokoista ajokoiraa dreeveri, kk mäyräkoira ja kk italianajokoira sekä jämtlanninpystykorva. Näistä vanhin kk italianajokoira Vigoroso Pietro ”Toivo”, joka täyttää toukokuussa 7-vuotta. Nuorin koiristamme on jämtlanninpystykorva Kaislikon Hunter, joka täyttää huhtikuussa vuoden ja on siis vasta aloittelemassa työkoirana uraa. Kk mäyräkoiramme Eräopen Fransu ”Ransu” on huhtikuussa 6-vuotta ja dreeverimme ”Kingi” tuli tammikuussa 3-vuotta. Näiden ura työkoirana on jo mallikkaasti käynnissä, fyysistä ja henkistä kestävyyttä löytyy riistan parissa enemmän kuin tarpeeksi.

Metsästyskaudella jokainen koiramme pääsee metsään toteuttamaan rodunomaista viettiään viikoittain 2-4 kertaa. Metsästyskauden ulkopuolella on hyvin tärkeä pitää huolta työkoiran fyysisestä kunnosta, joten koirien kiinnipitoajan alkaessa Mikolla aloittaa koirien kanssa pyörä- sekä kävelylenkit ja Erika koirahiihdon. Kun hiihtokelit ovat ohi, on aika kaivaa lenkkitossut ja ryhtyä juoksemaan. Koirien kanssa juoksu on mielekästä hiljaisilla metsäteillä sekä poluilla. Koirajuoksu pitää omistajankin kunnon kohdillaan. Kiinnipitoaikana meille on tärkeää antaa koirien toteuttaa rodulle tyypillistä viettiään metsässä lenkkeillessä.

koira lumessa

Tällöin on yksi koira kerrallaan lenkillä, pitkän jälkiliinan kanssa. Lenkin idea on se, että koira päättää nenä maata viistäen mistä lenkki kulloinkin kulkee, kuitenkin eläinten pesintärauhaa kunnioittaen. Tapaamme tehdä myös riistalla koirille verijälkeä lähimetsään kesän aikana, tämä antaa virikettä koirille silloin kun metsälle ei ole vapaana menemistä. Lenkkeilyn lisäksi uitamme koiria läheisellä järvellä soutuvenettä ja sup-lautaa apuna käyttäen.

Erika ja Mikko kuuluu myös SRVA-ryhmään, joka osallistuu ympäri vuoden viranomaisten ohjaamana haavoittuneiden ym. surriistakonfliktien selvittämiseen mm. jäljestämistehtävien merkeissä. Näissä hommissa koiristamme Ransu on osoittanut menestyksekkäästi osaamisensa ja täten on siis arvokas apu esimerkiksi kolarieläinten etsinnässä. SRVA-tehtävät ovat mielekästä puuhaa koirille metsästyskauden ulkopuolella, kun jälleen pääsee käyttämään luontaisia taipumuksiaan.
Liikunta harrastusten lisäksi käymme koirien kanssa näyttelyissä, koska koiriemme kanssa käydään myös ajokokeissa silloin kun koiran rahkeet osoittavat riittävyyttä, on tärkeä saada myös näyttelyistä tulos. Ja onhan se mielekästä, jos kotiin tuomisina on menestystä.

koira makaa takan edessä

Eli vuodesta 2008 saakka on kokeiltu lukuisia koiranruokamerkkejä raakaruokintaa unohtamatta. Koiristamme Ransu oireilee ruoasta hyvin helposti korvillaan. Ransu ei yleensä raavi korviaan, mutta karvattomat ne ovat hyvin helposti. Talvella ajattelimme jälleen perehtyä etsimään uutta laadukasta koiranruokamerkkiä. Päätimme järjestää Instagramissa kyselyn seuraajille, mitä ruokaa he suosittelisivat. Kuten arvata saattaa eri ruokamerkkien skaala oli hyvinkin runsas. Tutustuimme eri vaihtoehtoihin, joita emme vielä olleet kokeilleet. Werraton nousi vastauksissa esiin muutaman kerran ja koiranruokaa tutkiessamme heräsi mielenkiinto toden teolla huomatessamme Werrattoman olevan kotimaista. Meille on tärkeä tietää mistä raaka-aineet ovat peräisin, myös tuotantoketju on jäljitettävissä. Plussaa on erityisesti se, että ruoassa käytetyt raaka-aineet on tuotettu suomalaisen lainsäädännön mukaan ja tulevat pääosin tehtaan läheltä, tällöin kuljetusmatkat ovat lyhyitä. Kotimaisuuden arvostusta nostaa myös tuotannon työllistävyys Suomessa. Werraton koiranruoan helppo saatavuus on yksi tärkeä kriteeri ruokaa valitessamme.

Aloittaessamme Werraton nappulan käytön huomasimme, miten nopeasti ruokakupit koirilla tyhjenivät aiempaan verrattuna. Tämä kertoo, että nappula oli selkeästi jokaisen koiramme makuun. Myös energiaa on riittänyt hienosti työhommissa metsällä. Ransu on syönyt nyt Werraton Viljatonta jonkin aikaa ja näyttää siltä, että korvatkin alkavat taas olla vähitellen kunnossa.

Ystävällisin terveisin: perhe Hautala

Perheemme harrastusta pääsee seuraamaan Instagramissa tililtä @hautala_hunting. Tilillä julkaisemme aktiivisesti tarinota ja kuvia monipuolisesti koko perheestämme.