Sujuva lomalta paluu arkeen koira- ja kissaperheissä

Kesäloma-aika muuttaa jokaisen lemmikkiperheen elämää ja arjen rutiineja paljon. Lomailu lemmikkien osalta saattaa jatkua poikkeuksellisen pitkään, mikäli perheessä loma-ajan jaksoja pystytään porrastamaan. Osa ihmisistä on työskennellyt kesän aikana enemmän kotioloissa ja etänä. Loma-aikana ihmiset ovat joko kotona tai matkustavat lemmikkien kanssa 24/7, ja tämä vaikuttaa väistämättä perheen lemmikkien elämään.

Toisille loman jälkeiseen arkeen siirtyminen saattaa aiheuttaa helposti stressiä. Stressitasot sekä ihmisillä että lemmikeillä nousevat monilla helpostikin – elämä on epävarmaa ja rutiinit kärsivät.

Stressin on todettu selvästi ”tarttuvan” koirien ja ihmisten välillä. Vuonna 2019 Nature-lehdessä julkaistussa artikkelissa (Sundman et al.: Long-term stress levels are synchronized in dogs and their owners.) todettiinkin, että koirat peilaavat omistajiensa stressitasoja ja käyttäytymistä stressitilanteissa. Tästä syystä arjesta poikkeava lomajakso vaikuttaa perheen lemmikkeihinkin – koirien lisäksi myös muihin lajeihin.

Työhön paluu ja lemmikeille omaa aikaa

Perheen vanhemmat lemmikit ovat varmasti tottuneet siihen, että ihmiset ovat poissa kotoa vuorokaudessa ainakin muutamia tunteja, yksin oleminen oli lemmikeille normaalia ja osa niiden päivärutiineja. Lemmikeistä osa saattaa kaivata enemmän omaa aikaa, rauhaa ja tilaa. Toisaalta osa lemmikeistä saattaa kärsiä eroahdistuksesta omistajan poissa ollessa. Normaaliin arkeen siirtyminen saattaa pahentaa lemmikin eroahdistusoireilua, kun omistaja palaakin työhön ja on poissa kotoa pidempiä aikoja. Eroahdistuksesta saattaa esiintyä erityisesti kesäloman aikana otetuilla koiranpennuilla ja kissanpennuilla.

Erityisesti koirat ovat eläiminä erittäin sosiaalisia ja monet koirat tarvitsevat paljon sosiaalisia kontakteja, erilaisia aktiviteetteja ja riittävästi liikuntaa voidakseen hyvin. Eroahdistus on koirien yleisin käytösongelma ja se näyttäytyy monella eri tavalla. Koirien eroahdistuksen oireita ovat muun muassa haukkuminen, ulvominen tai vinkuminen omistajan lähtiessä kotoa. Yksin ollessaan koira voi tuhota ja purra tavaroita, huonekaluja ja rakenteita. Koiran ruokahalussa saattaa olla muutoksia, ja se voi hoitaa ja nuolla itseään liiallisesti aiheuttaen iho-oireita. Kissojen eroahdistus näkyy esimerkiksi vääriin paikkoihin pissaamisena ja kissa voi myös vahingoittaa karvapeitettään liiallisella pesemisellä. Ruokahalussa voi olla muutoksia ja kissa voi hakeutua normaalia enemmän omistajan lähelle tai vetäytyä piiloon. Molemmilla lajeilla voi olla lisäksi ruuansulatuskanavaoireilua, kuten ripulia ja oksentelua.

koira makaa lattialla yksin

Kesä-ajan lemmikit

Lemmikeille, kuten toki meille ihmisillekin, rutiinit ovat tärkeitä ja luovat arkeen ennustettavuutta ja turvallisuutta. Jos ja kun rutiineissa tapahtuu nopea muutos, saattaa ilmetä ongelmia. Tästä syystä omistajien olisi tärkeää suunnitella paluu normaalimpaan elämään kesäloman jälkeen myös perheen lemmikin kannalta. Kevään koiran- ja kissanpennut ovat nyt vielä pieniä ja osa näistä lemmikeistä saattaa pitkästä kesälomasta johtuen olla täysin tottumattomia olevaan yksin pidempiä aikoja. On tärkeää opettaa lemmikki olemaan yksin niin, että se tuntee olonsa turvalliseksi ja rauhalliseksi yksin ollessaankin – tämä tärkeä taito on saattanut jäädä kesäksi otetuilta lemmikeiltä kokonaan harjoittelematta. Kun paluu syksyn myötä arkeen on käsillä, omistajalla voi olla edessään suuret ongelmat. Myös aikaisemmin normaalisti arjessa yksin päivät viettäneet lemmikit ovat uuden edessä, kun yhtäkkiä omistaja palaakin töihin kesälomakauden jälkeen. Erityisesti koirat saattavat kehittää eroahdistuksen.

Yksinolemisen opettelua

Koska kaikki muutokset aiheuttavat stressiä, kannattaa yksin olemisen harjoittelu aloittaa suunnittelulla. Lemmikin vastetta stressille voidaan pienentää käyttämällä erilaisia apukeinoja ja tukihoitoja. Näitä ovat esimerkiksi feromonivalmisteet Adaptil (koirille) ja Feliway (kissoille), jotka tyynnyttävät lemmikkiä ja vähentävät stressivastetta. Näiden valmisteiden käyttö on hyvä aloittaa jo ennen uuden opettelua. Myös erilaisia suun kautta annettavia, rauhoittavia lisäravinnevalmisteita on saatavilla ilman reseptiä ja näitä voi kokeilla yhdessä käytösterapian rinnalla.

Lemmikki on syytä opettaa olemaan yksin hitaasti, askel kerrallaan. Yksin olemisen opettelu on hyvä aloittaa muutamasta minuutista ja kasvattaa aikaa hitaasti – mieluummin muutamien viikkojen aikana – lopulliseen yksin vietettävään aikaan. Jotta lemmikki yksinollessaan rauhoittuu, on tärkeää, että se on saanut riittävästi liikuntaa ja aktiviteetteja. Kun lemmikki on väsynyt, sekä henkisesti että fyysisesti, se todennäköisesti ahdistuu vähemmän ja rauhoittuu helpommin päivän ajaksi.

Lemmikille kannattaa tehdä kotiin paikka tai paikkoja, joissa lemmikki viihtyy ja rauhoittuu – sellainen, johon lemmikki mielellään menee ja pitää turvapaikkanaan. Omistajan haju saattaa helpottaa lemmikin yksinoloa ja sille voikin jättää omistajalta tuoksuvan viltin tai pyyhkeen sen omalle pedille. Rauhallinen musiikki ja puhe saattaa rauhoittaa lemmikkiä ja vähentää vieraiden äänien kuulumista sisälle asuntoon – lemmikille voi jättää esimerkiksi radion päälle yksinolon ajaksi.

Jos lemmikki oireilee voimakkaasti ja omistaja tarvitsee tukea lemmikin kanssa, kannattaa varata aika eläinlääkärille ja/tai ongelmakoirakouluttajalle. Eläinlääkäri poissulkee sairaudet ja elimelliset syyt oireilun taustalla ja ongelmakoirakouluttaja pystyy antamaan apua käytösterapiassa.

 

Maria Pushkina – Rovio Vet asiantuntijaeläinlääkäri