Koirien terveys – mistä tiedän, että koirani voi hyvin?

Koiranpentu on tärkeää opettaa pienestä pitäen kaikenlaiseen käsittelyyn ja esimerkiksi suun, korvien ja hampaiden tutkimiseen, kynsien leikkaukseen, punnitsemiseen, ihon tutkimiseen, lämmön mittaamiseen, kuonokopan käyttämiseen ja kaulurin pitämiseen (joskus koiralle tarvitsee laittaa kauluri nuolemisen estämiseksi – esimerkiksi leikkausten jälkeen tai haavojen hoidon yhteydessä). Näiden asioiden osaaminen helpottaa tulevaa elämää ja esimerkiksi eläinlääkärikäynnit sujuvat stressittömämmin sekä omistajalle että koiralle. Myös hoitotoimenpiteet sujuvat harjoittelun jälkeen mutkattomasti ja mukavasti.

Omistajan on hyvä kotona tarkkailla koirastaan ainakin seuraavia asioita, jotka kertovat jo paljon koiran voinnista:

Turkin ja ihon (mukaan lukien korvien) kunto
Yleisesti ihon tulee olla joustava, ehjä; ei kutista, ja turkin hyväkuntoinen ja kiiltävä. Omistajan on tärkeää tarkistaa koiralta säännöllisesti erityisesti tassujen pohjat ja varpaiden välit, anturat sekä erilaiset ihopoimut ihomuutosten varalta. Korvakäytävissä oleva iho on samaa ihoa, mitä muuallakin – iho-ongelmat näkyvät usein myös korvien kunnossa ja iho-oireilevan potilaan korvat usein erittävät epänormaalisti. Myös korvat on syytä tarkistaa säännöllisesti.

Paino ja kuntoluokka
Helpoin tapa arvioida lemmikin energian saannin riittävyyttä tai ylimäärää on opetella kuntoluokittamaan ja punnitsemaan lemmikki. Punnitus olisi hyvä tehdä terveen, normaalipainoisen lemmikin kohdalla kuukausittain. Kuntoluokitus tarkoittaa lemmikin ”lihavuuskunnon” arviointia – myös se olisi syytä tehdä kuukausittain. Koiran energian tarpeeseen vaikuttavat monet asiat, kuten laji ja rotu, ikä, fysiologinen tila, aktiivisuus, ympäristöolosuhteet sekä mahdolliset sairaudet. Sterilointi ja kastrointi vaikuttaa energian tarvetta vähentävästi, ja tähän on hyvä kiinnittää huomiota jo ennen lemmikin leikkausta. Jos lemmikki on ylipainoinen, se on tärkeää laihduttaa ennen leikkausta – anestesiaturvallisuus paranee, kun lemmikki on normaalipainoinen. Ylipaino altistaa koiraa useille sairauksille.

Ulosteen laatu, haju ja koostumus
Kun koira käy kakalla, on tärkeää ulosteen keräämisen yhteydessä arvioida ulosteen laatua ja koostumusta – eläinlääkäri tulee kysymään ulostamisesta ja ulosteen laadusta ja koostumuksesta eläinlääkärikäynnin yhteydessä! Uloste kertoo erittäin paljon koiran terveydestä, ja omistajan on hyvä kiinnittää ainakin näihin huomiota: kuinka monta kertaa koira ulostaa päivän aikana? Onko uloste ripulia, löysää vai kiinteää? Onko ulosteessa mukana esimerkiksi verta, limaa, sulamatonta ruokaa tai sisäloisia? Haiseeko uloste normaalia pahemmalta? Pystyykö koira ulostamaan normaalisti?

Yleinen vointi ja vireystila
Terve koira on iloinen ja reipas. Koira nukkuu hyvin ja rauhallisesti, syö hyvin, ei oksentele, pissaa ja kakkaa normaalisti. Terve koira on ihannepainoinen ja sen lihaskunto on hyvä, sen silmät ovat kirkkaat eivätkä eritä. Koiran normaali lämpö peräsuolesta mitattuna on 37,5 –39,2°C. Jos koiran voinnissa on muutoksia liittyen yleisvointiin, se on väsynyt, haluton, ei halua liikkua, nukkuu levottomasti, oksentaa tai/ja ripuloi, sillä on käytösmuutoksia liittyen syömiseen, juomiseen, kakkaamiseen tai pissaamiseen, tai omistaja epäilee koiran kärsivän kivusta, on tärkeää ottaa yhteys eläinlääkäriin ja tulla käynnille.

Noora Sjögren, asiantuntijaeläinlääkäri