Lemmikin ruoka-aineyliherkkyys ja eliminaatiodieetti

Lemmikin iho- ja korvaoireilulle voi olla useita syitä, kuten esimerkiksi ulkoloiset, atooppinen dermatiitti eli atooppinen ihotulehdus, ruoka-aineyliherkkyys, erilaiset ihosairaudet, hormonaaliset sairaudet jne. Ruoka-aineyliherkkyys puhkeaa monesti jo alle puolivuotiailla koirilla, mutta voi puhjeta missä iässä tahansa. Oireet näkyvät iholla, korvissa ja ruuansulatuskanavassa. Koirilla ja kissoilla ruoka-aineyliherkkyys oireilee ruuansulatuskanavassa usein mahalaukun ja ohutsuolen ongelmina ja tulehduksina, mutta myös paksusuolen alue voi oireilla. Oireet ovat moninaisia ja ilmenevät yleensä ripulina, ulostuskertojen määrän lisääntymisenä, oksenteluna, närästysoireiluna, laihtumisena ja vatsan alueen kipuna. Iho-oireet ilmenevät mm. vuodenaikaan liittymättömänä kutisevana ihotulehduksena sekä sekundaarisina bakteeritulehduksina ja/tai Malassezia-hiivatulehduksina iholla ja korvissa. Atooppinen dermatiitti, muut ihosairaudet ja ruoka-aineyliherkkyys voivat olla ja oireilla potilaalla myös yhtä aikaa, mikä tekee diagnosoinnista joskus haastavaa. 

Yleisimmin ruoka-aineyliherkkyyttä lemmikeille aiheuttavia raaka-aineita maailmassa ovat koirilla nauta, maitotuotteet ja vehnä sekä kissoilla nauta, maitotuotteet ja kala (Hand, Thatcher, Remillard, Roudebush, Novotny: Small Animal Clinical Nutrition, 5th Edition). Ruoka-aineyliherkkyyttä ei pystytä luotettavasti selvittämään verikokeilla – eli mittaamalla verestä vasta-aineita – vaan lemmikille suunnitellaan kokeellinen eliminaatiodieetti. Eliminaatiodieetti tarkoittaa sellaista ruokavaliota, jossa lemmikille syötetään kerrallaan yhtä proteiini- ja yhtä hiilihydraattilähdettä – sellaisia, joita lemmikki ei ole aikaisemmin syönyt. Koska lemmikit ovat yksilöitä, niiden ruokintahistoriakin on erilainen – dieetti on siis yksilöllinen ja perustuu lemmikin historiassa syötyihin ruokiin ja ruoka-aineisiin ja niiden selvittämiseen. Omistaja helpottaa eläinlääkärin työtä ja parantaa eliminaatiodieetin onnistumisen mahdollisuutta, kun selvittää ja kirjaa ylös ennen eläinlääkärikäyntiä lemmikin ruokintahistorian mahdollisimman tarkasti.

Eliminaatiodieetin raaka-aineiksi voidaan valita lemmikin historian perusteella esimerkiksi kaura ja kananmuna, peruna ja peura, kaura ja peura, kaura ja lohi jne. Eliminaatiodieetti voidaan toteuttaa joko tasapainotetulla kotiruokavaliolla tai valita laadukas, teollinen täysravinto. Tärkeintä on suunnitella eliminaatio huolella ja muistaa, että eliminaatiodieetin aikana lemmikille ei saa antaa mitään muuta – ei herkkuja tai makupaloja, ei luita, ei ravintolisiä, ei makuaineita sisältäviä lääkkeitä (ellei eläinlääkäri toisin määrää) tai leluja. Ei siis mitään muuta suun kautta, kuin vain ja ainoastaan eliminaatiodieetissä olevia raaka-aineita. Omistajan on hyvä pitää ruoka- ja oirepäiväkirjaa dieetin ajan, johon merkitään päivittäin lemmikin oireet ja annettu ruoka.  

Kun lemmikille on valittu ruokintahistorian perusteella sopiva raaka-aineyhdistelmä tai teollinen täysravinto, aloitetaan eliminaatiodieetti. Tätä ruokavaliota syötetään ainoana ruokana oireista ja potilaasta riippuen 4-12 viikon ajan. Ruuansulatuskanavallaan oireilevien potilaiden eliminaatio kestää yleensä lyhyemmän aikaa kuin iho-oireilevilla potilailla, ruuansulatuskanava reagoi allergiaa aiheuttaviin raaka-aineisiin ihoa nopeammin. Iho-oireilevalla potilaalla oireiden häviäminen ja tulehdusten paraneminen voi kestää kokonaisuudessaan kuukausia, sillä krooniset eli pitkäaikaiset iho- ja korvatulehdukset vievät usein pitkän ajan parantua. Jos lemmikillä on ruoka-aineyliherkkyys ja eliminaation raaka-aineet sopivat, oireiden tulisi hävitä dieetin aikana. Dieetin jälkeen ja oireiden hävittyä suoritetaan dieetin provokaatiovaihe, jossa ruokavalioon lisätään yksi kerrallaan lemmikin jo aiemmin syömiä raaka-aineita. Yhtä raaka-ainetta kokeillaan kaksi viikkoa, mikäli oireet palaavat, lemmikki on allerginen kyseiselle raaka-aineelle. Provokaatiovaihe voidaan toteuttaa myös niin, että palataan takaisin lemmikin vanhaan ruokavalioon ja syötetään sitä kaksi viikkoa. Jos oireet palaavat, kyseessä on ruoka-aineallergia, mikäli oireet eivät palaa, lemmikin alkuperäiset oireet eivät ole johtuneet ruoka-aineista vaan taustalla on joku muu sairaus.

Paras keino hoitaa ruoka-aineyliherkkyyttä on välttää oireita aiheuttavia raaka-aineita. Jos kyseinen eliminaatioruokavalio sopii ja lemmikki on muuten terve, se voi syödä sitä loppuelämänsä ajan. Turvallinen ruokavalio koostuu ravintoaineiltaan tasapainotetusta täysravinnosta tai luotettavan eläinten ravitsemukseen perehtyneen asiantuntijan tekemästä tasapainotetusta kotiruokavaliosta.


Noora Sjögren, asiantuntijaeläinlääkäri