Mistä keventää?

Lemmikkien ravitsemukseen liittyvistä ongelmista yleisin on ylipaino ja lihavuus. Jopa lähes puolet kodeissamme elävistä kissoista tai koirista ovat useiden tietolähteiden mukaan lihavia. Tässä artikkelissa käsitellään koiran painonhallintaan ja laihduttamiseen vaikuttavia tekijöitä.

 

Onko koirani lihava?

Koiran ylipaino ja lihavuus ovat seurausta siitä yksinkertaisesta syystä, että se on saanut pidemmän aikaa energiaa tarvettaan enemmän. Eli se on syönyt ruokaa ja herkkuja enemmän kuin sen aktiivisuus olisi vaatinut.

Usein omistaja arvioi koiransa painon alakanttiin ja sen tarvitseman energian määrän yläkanttiin. Siksi onkin tärkeää osata arvioida koiran kuntoa oikein ja seurata sitä säännöllisesti. Yksinkertainen ohje on, että koiran kylkiluiden tulee tuntua kevyesti käsin painelemalla, mutta ei suoranaisesti näkyä karvapeitteen alta. Tarkempi kunnon arviointi -ohjeistus näkyy tässä artikkelissa ja videossa.

koiran ihannepainon tunnusmerkitKuvassa koiran ihannepainon tunnusmerkit

Joskus toisten kommentit koiran ylipainosta voi tuntua ikävältä. Lihavuudella on kuitenkin paljon ikäviä seuraamuksia ja se voi lisätä riskiä usealle sairaudelle, kuten mm. sydän- ja kasvainsairauksille. Ylipaino ja lihavuus altistavat myös erilaisille toiminnallisille muutoksille, esimerkiksi synnytysvaikeuksille, nivelrikolle, immuniteetin eli vastustuskyvyn laskulle ja lämpöhalvaukselle.

 

Sopivaan painoon pääseminen

Koiran painoon ja kuntoon vaikuttavat hyvin monet tekijät, kuten rotu ja ikä, sukupuoli tai mahdolliset sairaudet. Ylivoimaisesti suurin vaikuttaja oikean painon saavuttamiseen ja siinä pysymiseen on kuitenkin koiran ruokkija eli omistaja. Omistaja päättää tarjottavan ruoan ravintopitoisuuden ja sen määrän, sekä koiralle tarjottavat aktiivisuudet ja liikunnan määrän.

Koiran inhimillistämisessä voivat omistajalta unohtua koiran luonnolliset tarpeet, kuten liikunta, leikki, työskentely ja ympäristön virikkeiden huomioiminen. Voidaan ajatella, ettei koirakaan varmasti halua tänään lähteä lenkille, kun vettä tulee ulkona aivan vaakasuorassa. ”Kyllä me sen sijaan köllötämme yhdessä sohvalla lämpimässä koko illan.” Inhimillistäminen aiheuttaa siten liikunnan ja aktiivisuuden puutetta, joka altistaa ylipainolle ja lihavuudelle. Säännöllisen ulkoilun, leikkimisen ja aktivoinnin tulee kuulua jokaisen koiran päivittäiseen elämään.

Sekä uroksen kastraatio eli kivesten poisto, että nartun sterilisaatio eli munasarjojen (ja kohdun) poisto ennaltaehkäisevät monia sairauksia. Sterilointi ja kastraatio ovat kuitenkin tutkitusti yhteydessä ylipainoon, sillä sukupuolihormonien vaikutuksen lakkaamisen takia jopa 30 % lemmikin lepoenergian tarpeesta (RER, resting energy requirement) vähenee. Ruokinnan keventäminen onkin hyvä ottaa huomioon jo siinä vaiheessa, kun koiran sterilisaatiota tai kastraatiota suunnitellaan.

 

Koiran kevyempi ruokavalio

Miten sitten lähdetään keventämään, jos ylipainoa on kertynyt eikä koira laihdu millään? Paino lähtee laskuun, kun koiran saama ruoka sisältää vähemmän energiaa ja/tai ruoan määrää vähennetään. On tärkeä huomioida, että keventäjälle tulee tarjota ruokaa, jossa rasvan määrä on kohtuullisen alhainen, mutta proteiinin määrä vastaavasti kohtuullisen korkea.  Riittävä proteiinipitoisuus tuo koiralle kylläisyyden tunnetta ja pitää huolta lihaskunnosta. Kun ruoan energiamäärä vastaa koiran tarvetta, voidaan tarkastella annoskokoa.

Ei ole tarkoituksenmukaista tarjota koiralle korkeaenergistä eli runsasrasvaista ruokaa, jota sitten annetaan liian vähän ja ajatellaan koiran laihtuvan sitä kautta. Liian pienillä ruoka-annoksilla on vaikutusta kaikkiin ruoasta saataviin ravintoaineisiin, ja liian pieni annosmäärä pienentää myös niiden määrää. Näin koiralle voi tulla jopa puutosta tärkeistä ravintoaineista. Siksi annoskokoa tulisi pienentää maltillisesti tai ainakin annoksesta saatavat ravintoainemäärät tulisi laskea. Kaikkein järkevin sekä helpoin tapa keventää koiran ruokavaliota on tarjota sille ruokaa, jossa energianmäärää on jo laskettu riittävän alhaiseksi. Näin annoskoko voidaan pitää sopivana ja siten varmistaa, että koira saa riittävästi kaikkia tärkeitä ravintoaineita.

Werraton Kevyt-kuivaruoka on räätälöity koiralle, jonka energiantarve on kohtalaisen pieni. Tuote soveltuuu erinomaisesti koiralle, jonka ruokintaa tarvitsee keventää. Lue tarkemmat tuotetiedot Werraton Kevyt-tuotteesta TÄÄLTÄ.

Myös liikunnan lisääminen auttaa lihavuuden karsimisessa, mutta tulee muistaa, että vakavasti ylipainoisen koiran äkillinen liikunnan lisääminen voi aiheuttaa muita ongelmia. Nivelet ja sisäelimet eivät kestä yhtäkkistä runsasta liikunnan lisäämistä ja siksi onkin syytä muistaa ohjeena: järki ja maltti mukaan rakkaan ”pulleron” aktivoinnissa ja varovasti kohti keveämpiä kiloja. Keväällä aurinkoisten kelien saapuessa, kotona onkin sitten sohvalla odottelemassa reipas ja hyväkuntoinen innokas lenkkeilijä.

 

Viestintä- ja markkinointikoordinaattori, Werraton Kasvattajakerhon kerhoemäntä

Eeva Lehtonen