Onko kananmuna koiralle hyväksi?

Koiralle huippusopiva proteiini

Kananmuna on monen muun arkisen ruoka-aineen tavoin vuoroin erittäin suositeltavaa ja vuoroin täysin pannassa. Milloin tähän samaan pyöritykseen on joutunut maito, milloin liha. Uusimpien tutkimusten mukaan, kanamunan syönti ei lisää sepelvaltimotaudin, dementian eikä diabeteksen riskiä, vaan asia onkin jopa päinvastoin. Kananmuna on harvinaisen ravinteikas ruoka-aine ja sitä voidaankin pitää erinomaisena vitamiinien ja proteiinin lähteenä. Nämä ominaisuudet hyödynnetään nyt myös koirien ruokinnassa.

Kananmuna koostuu kuoresta, keltuaisesta ja valkuaisesta. Yhdessä kananmunassa on keskimäärin proteiinia 7 g ja rasvaa 5 g. Proteiini on jakautunut tasaisesti keltuaisen ja valkuaisen välille, sen sijaan rasvat, vitamiinit ja kivennäiset ovat pääasiassa keltuaisessa.

Moni tietää, miksi riittävä proteiinin määrä on tärkeää koiralle (mm. lihasten kehittyminen ja uudistuminen), mutta vieläkin tärkeämpää olisi tietää proteiinin hyväksikäytettävyys eli laatu. Proteiinit koostuvat pienemmistä palikoista, joita kutsutaan aminohapoiksi. Niitä on 21 erilaista, joista kymmentä kutsutaan ns. välttämättömiksi aminohapoiksi. Näitä koiran tulee saada ravinnosta tarvetta vastaava määrä joka päivä, muutoin elimistön kudosten rakentuminen ja uusiutuminen pysähtyy. Kananmunan proteiinin aminohappokoostumus vastaa parhaiten koiran tarvetta ja on siksi koiran ruokinnassa täysin ylivertainen, jopa parempi kuin liha.

Toinen tärkeä seikka kananmunan proteiinin laadussa on sen erinomainen sulavuus. Raakana kananmunaa ei kannata syöttää, se on kuin heittäisi puolet hukkaan. Kananmunaa voidaankin kutsua ideaaliproteiiniksi, koska sen aminohapot koira pystyy hyödyntämään parhaiten.

Ne tärkeät rasvahapot

Yksi kananmunan erinomaisista ominaisuuksista on sen rasvan määrä ja koiralle hyvin sopiva rasvahappokoostumus. Riittävä rasvahappojen saanti on tärkeää aineenvaihdunnan ja immuniteettivasteen vuoksi, ensimmäisenä rasvahappojen puute näkyy koiralla ihon ja karvapeitteen heikossa kunnossa. Rasvahappoja käytetään myös allergioiden ja nivelrikon tukihoitona. Kananmunan rasvahapposisältö on sikäli ainutlaatuinen, että se on kalakunnan tuotteiden lisäksi ainoita DHA ja EPA (omega-3) rasvahappojen lähteitä.

Koira on sopeutunut käyttämään ravintonaan nimenomaan rasvaa eikä se ole altis samantyyppisille sydän- ja verisuonisairauksille kuin ihminen. Siksi kanamunan sisältämä kolesteroli ei aiheuta koirille ongelmaa, kuten ei uusimpien tutkimusten mukaan ihmisellekään. Sen sijaan kolesterolilla on tärkeä tehtävä aineenvaihdunnan toiminnassa. Kananmunan keltuainen sisältää myös runsaasti koliinia, joka tekee tutkitusti hyvää aivoille ja hermostolle.

Vitamiineja, kivennäisaineita, hivenaineita ja mitä niitä nyt onkaan

Kananmunassa on runsaasti rasvaliukoisia vitamiineja (A, D, E ja K) sekä B-vitamiineja mm. foolihappoa. Kivennäisistä erityisesti seleeniä, sinkkiä ja jodia. Kananmuna sisältää myös luonnon omia antioksidantteja, jotka tutkitusti estävät silmien terveysongelmia myös koirilla. Kananmunankuori kannattaa ehdottomasti hyödyntää sen hyvien kivennäispitoisuuksien vuoksi. Se sisältää runsaasti kalsiumia, lisäksi magnesiumia, fosforia ja useita hivenaineita.

Erityisen kiinnostava ominaisuus ja uusimman ravitsemustutkinnan kohde on kananmunan membraanit eli kalvot. Kalvot erottavat keltuaisen valkuaisesta ja valkuaisen kananmunan kuoresta. Kananmunan kalvoilla sekä kananmunan sisältämillä proteiineilla on löydetty useita hyvinvointiin ja terveyden edistämiseen liittyviä ominaisuuksia. Esimerkiksi koetulokset kalvoja sisältävien tuotteiden kokeilusta nivelvaivoista kärsivien ihmisten hoidossa ovat olleet rohkaisevia. Vaikka ihmisten tutkimuksia ei voidakaan suoraan soveltaa koiriin tai muihin eläimiin, niin mielenkiintoista näkökulmaa ne tuovat myös koiran ravitsemukseen!

Näiden kaikkien ravitsemuksellisten huippuominaisuuksien lisäksi kananmuna on useimpien koirien mielestä erittäin hyvänmakuinen raaka-aine. Siis suorastaan Werrattoman herkullinen luonnollinen superfood!

Eeva Lehtonen

 

Lue lisää aiheesta:
Koira kukoistaa kananmunalla

Tutustu Werraton koiranruokiin:

Werraton Aikuinen, Viljaton, Kevyt ja Aktiivi -tuotteet sekä Werraton Emo ja pentu ja Werraton Juniori