Suomalainen koiranruoka on ekologista


On hyvä, että ekologisuus kiinnostaa ihmisiä entistä enemmän, sillä maapallomme ei kestä loputtomiin vallitsevaa kulutustahtia. Onneksi me täällä Suomessa pystymme yksilötasolla tekemään varsin paljon pieniä tekoja sen eteen, että elämäntyylimme säästäisi mahdollisimman paljon energiaa ja kuluttaisi luonnonvaroja vastaavasti hyvin vähän. Ekologisia valintoja voimme tehdä päivittäin, eikä niiden tarvitse olla kovinkaan radikaaleja. Pienistä puroista kasvaa iso virta. Ekologisten tuotteiden käyttö suojaa ilman, maaperän ja luonnonvarojen eheyttä. Ruualla on suuri rooli ympäristömme kannalta. On hyvä kiinnittää huomiota siihen, mistä ruoka tulee. Lähellä tuotettu ruoka on parempi valinta, sillä sen kuljettamiseen ei kulu niin paljon resursseja. Kun suosit lähellä tuotettua ruokaa tai ostat suomalaisten yrittäjien tuotteita, tiedät varmasti niiden alkuperän, sisällön ja työntekijöiden työolosuhteet. Mitä kauempaa tilaat tai ostat tuotteen, sitä suurempi sen hiilijalanjälki on.

Ekologisuus ja vastuullisuus ovat olleet trendejä jo kauan. Lemmikkiomistajien mielestä vastuullinen kuluttaminen on tärkeää, mutta lemmikinomistaja ei välttämättä tiedä, mikä valinta on ekologisesti vastuullisin. Tuotteiden selkeät merkinnät helpottavat kuluttajaa. Kun tuotteissa on Avainlippu, lemmikinomistaja varmistuu siitä, että tuote on valmistettu Suomessa. Raaka-aineiden alkuperämaa merkitään nykyään lemmikkieläinruokiin entistä useammin ja suomalaista alkuperää olevat tuotteet on yleensä merkitty selkeästi.

Suomessa koira on yleisin kotieläin. Vastuullinen omistaja huomioi valinnoissaan lemmikkinsä lisäksi myös ympäristön. Moni koiranomistaja pitää lemmikistä huolehtimista ympäristövaikutuksia tärkeämpänä. Koiran ravitsemuksen kannalta on oleellisempaa tietää ruuan ravintosisältö kuin yksittäisten raaka-aineiden osuuksia. Koira tarvitsee lihaa lähinnä sen proteiinin takia, mutta koiranruoan lihapitoisuus ei kerro koko totuutta ravinnon proteiinin laadusta. Kananmuna on eläinproteiini, jonka biologinen arvo on itseasiassa lihaa parempi ja joka on ekologisestikin myös huomattavasti parempi valinta. Suurimmat ympäristövaikutukset koiranomistamisesta aiheutuu koiranruokinnasta. Rakkaan perheenjäsenen ateriasta on tarjolla lukuisia erilaisia versioita, joista ympäristön kannalta parhaan mahdollisen vaihtoehdon löytäminen vaatii monen eri tekijän tarkastelua. Suurin osa koiran ruuan ympäristövaikutuksista aiheutuu alkutuotannosta, mutta myös ruuan kuljetus kaupan hyllylle aiheuttaa ympäristöä kuormittavia päästöjä.

Me Rovio Pet Foodsilla luotamme suomalaiseen tuotantoon, siksi kaikki raaka-aineemme ovat kotimaisia. Eläinperäisistä proteiininlähteistä siipikarja ja kananmuna ovat hiilijalanjäljiltään pienimpiä. Kun kananmuna osittain korvaa lihaa proteiininlähteenä, pienenee hiilijalanjälki entisestään. Härkäpavulla, perunalla ja kotimaisilla viljoilla on jo itsessään pieni hiilijalanjälki. Käytämme koiranruoan raaka-aineena suomalaisen maatalouden sivuvirtoja ja osittain tuotantoa, joka ei suoraan päätyisi ihmisten ruokapöytään (esimerkiksi viljat puutteellisten leivontaominaisuuksien takia). Raaka-aineemme tulevat läheltä, ja valmistus ja pakkaaminen tapahtuvat lähellä kuluttajia. Koko tuotantoprosessimme on Ruokaviraston valvonnassa.

Rovio Pet Foodsin uusi moderni tehdas on energiatehokas. Energiatehokkuus on otettu huomioon alusta asti suunnittelussa ja rakentamisessa. Uusi tehdas käyttää vähemmän energiaa kuin vanhat tuotantolaitokset. Tehdas sijaitsee lähellä raaka-aineiden tuottajia ja suurimpia markkinoita. Lisäksi kaiken tuotanto tapahtuu saman katon alla aina raaka-aineiden vastaanotosta pakkaamiseen asti. Emme siis kuljeta tuotteitamme edes pakattavaksi muualle. Tehtaamme on suunniteltu nimenomaan lemmikkiruokien valmistukseen. Ei siis tehdasta, jota on muokattu koiranruokanappuloiden valmistukseen sopivammaksi, tai tehdasta, jossa valmistetaan jotain muutakin. Ei: me tiesimme, mitä laadukkaan koiranruoan valmistus edellyttää, ja suunnittelimme ja teetimme tuotantolinjaston varta vasten siihen tarkoitukseen. Rakentamalla oman tehtaan pääsimme vaikuttamaan myös sen kotimaisuusasteeseen ja ympäristöystävällisyyteen. Näin ollen uuden tuotantolaitoksen kaikki koneet ja laitteet pakkauskonetta lukuun ottamatta on valmistettu Suomessa ja mahdollisuuksien mukaan lähialueilla. Tehdas on suunniteltu toimimaan energiatehokkaasti eli se käyttää vähemmän energiaa kuin vastaavankokoinen laitos yleensä. Suunnitteilla on aurinkoenergiavoimaa tuottavan aurinkokentän rakentaminen sekä biokaasun käyttäminen energianlähteenä. Koiranruokatehtaamme on ensimmäinen laatuaan Suomessa, ja olemme siitä syystäkin ylpeitä.

Rovio Pet Foodsin koiranruoka on ekologista lähiruokaa. Rovio Pet Foods pyrkii alusta asti kaikessa toiminnassaan minimoimaan tuottamansa hiilijalanjäljen.  Suomalaisen Työn Liitto on myöntänyt meille Avainlippu -merkin ja pakkauksessamme on alkuperämaa: se on Suomi. Ekologisuus on valintoja. Werraton -tuotesarja on sekä kotimaisuusteko että ekologisuusteko.

Virpi Nevanperä