Pennun ruokinta kasvukaudella

Koiran elämän aikana kasvukausi on ajanjakso, jolloin ruokintaan on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Tämä siis tarkoittaa koiran rodusta riippuen syntymästä aina 14 kk ikään asti. Tänä aikana tehdyt ruokintaan liittyvät vakavat puutokset tai muut virheet voivat näkyä koiran elämässä myöhemmin. Vakavimmat, ja usein koiran hyvinvointia huonontavat ongelmat, ovat eriasteiset kehitysongelmat nivelissä ja luustossa. Siksi onkin erittäin tärkeää huomata, että juuri näiden koiralle ensiarvoisten tukipilareiden perusta rakennetaan pentuaikana. Lihaksia pystytään lisäämään koiralle myöhemminkin, mutta tukikudosten laatu ratkaistaan kasvuvaiheessa.

 

koiranpennut ja emo makaavat vierekkäin

Ruoasta sopivasti energiaa pennulle

Pentu tarvitsee kasvukaudella runsaasti energiaa. Kahden – kolmen kuukauden iässä suurin tarve johtuu kudosten kasvusta. Pennun kasvaessa energiaa tarvitaan myös lämmönsäätelyyn ja enenevissä määrin myös liikkumiseen. Rotujen väliset eroavaisuudet tulevat pennun iän mukana yhä selvemmiksi; suurten rotujen pentujen voimakas kasvukausi jatkuu pidempään, jolloin niiden energiantarve kasvua varten jatkuu kauemmin kuin pienten rotujen pentujen. Erityisesti näiden suurten rotujen kasvuvauhdin tarkkaileminen on tärkeää. Pennun syöttäminen liian pullukaksi ja siten kasvun nopeuttaminen altistaa pennun kasvuhäiriöille. Optimaalisen kasvun saamiseksi liian pullean pennun ruuan määrää vähennetään; ei siis vaihdeta liian aikaisin aikuisille tarkoitettuun ruokaan tai laimenneta ruokaa jollain muulla tavoin. Kun pennulle räätälöityä ruokaa tarjoillaan vähemmän, energian saanti pienenee ja pentu hoikistuu. Tällä tavoin kontrolloidaan sopiva kasvuvauhti mutta huolehditaan samalla tärkeiden ravintotekijöiden riittävästä saannista. 

Kasvavan pennun sopivan energiamäärän arvioiminen on tarkkaa ja huolellista puuhaa. Pentu ei saa olla niin pullea, ettei sen kylkiluut tunnu kokeiltaessa. Ennemminkin pennun tulisi näyttää solakalta ja jäntevältä. Liian hoikkakaan pentu ei tietenkään saa olla, mutta useimmiten liika lihavuus on todennäköisempää. Pennun säännöllinen punnitseminen antaa arvioinnille tukea. Esimerkiksi viikoittainen punnitus kertoo nopeasti sen, onko ruokaa lisätty liian paljon vai jatkuuko painon lisääntyminen sopivaa tahtia. Voit saada pentusi kasvattajalta ohjeet rodun normaaliin kasvuvauhtiin. 

kaksi suloista koiranpentua istuu puulaatikossa

Miksi laadukas proteiini ja oikea kivennäintasapaino ovat tärkeitä kasvavalle pennulle?

Valkuainen eli proteiini muodostuu aminohapoista ja silloin kun puhutaan koiran valkuaisen tarpeesta, puhutaan oikeastaan aminohappojen tarpeesta. Kasvava pentu tarvitsee runsaasti proteiinia lihaksiston ja elimistön kehittymiseen. Pikkupentu pystyy myös hyödyntämään ruuasta saadun proteiinin selvästi heikommin kuin aikuinen koira, joten varsinkin pennun ikäkaudella 3–6 kk tarjoiltavan ruuan tulee sisältää runsaasti hyvälaatuista proteiinia. Hyvälaatuisen penturuuan valmistukseen on valittu hyvin sulavia ja aminohapposisällöltään pennun tarpeita vastaavia raaka-aineita.

Riittävä ja erityisesti hyvälaatuinen proteiini sopivan energiamäärän kanssa tukevat pennun terveellistä kasvua. Huonoin tilanne syntyy usein silloin, kun pennulle tarjotaan aikuisille tarkoitettua ruokaa. Tällöin energian ja proteiinin suhde saattaa vääristyä, eivätkä kivennäisetkään ole tasapainossa. Oikea kivennäistasapaino on erityisen tärkeää luuston kehityksen aikana. Siksi pennulle tarjottavan ruuan kalsiumin määrän sekä kalsium/fosfori -suhteen tulee olla kasvukaudelle sopiva. Kalsiumin liikamäärä nostaa luuston kehityshäiriöiden riskiä erityisesti suurikokoisten rotujen pennuilla ja kalsiumin puutos taas jättää luuston heikoksi.

Pennun sopiva ruoka-annos ja namit

Kasvuaikana pentu syö kokoonsa nähden isoja määriä ruokaa. Siksi ruokintakertoja tulisi olla useita päivässä, alkuun mielellään neljä. Tällöin ruoka-annos pysyy maltillisen kokoisena ja pennun ruoansulatusjärjestelmä kykenee sulattamaan annetun ruoan maksimaalisesti. Liian isot ruoka-annokset saattavat aiheuttaa ilmavaivoja ja mahalaukun venymistä. Pentu voi myös hotkia ruokansa, koska tuntee olonsa jatkuvasti nälkäiseksi. Kahteen ruokintakertaan voidaan siirtyä, kun pentu on saavuttanut noin puolet tulevasta aikuispainostaan. Ruuan turvottaminen ja huoneenlämpöisenä tarjoileminen nopeuttavat ruoansulatuksen käynnistymistä.

Kaikenlaisten herkkujen ja ylimääräisten namien tarjoamista pennuille tulee miettiä tarkoin. Useat herkut ovat erittäin rasvaisia tai muuten energiapitoisia (eiväthän ne muuten herkkuja olisikaan), ja jo pieninäkin määrinä ne muuttavat hyvin suunniteltua ruokintaa aivan erilaiseksi.  Usein pennulle riittää kiitokseksi muutama oma ruokanappula, varsinkin kun palkitsemisesta tehdään muutenkin pennulle erityinen juttu.

Eeva Lehtonen

Tutustu Werraton penturuokiin: Werraton Emo ja pentu ja Werraton Juniori