Tammela – kahden kansallispuiston kunta keskellä Etelä-Suomea

Torronsuon maisemaa

Kotiseutuni erityispiirre on se, että naapurikunnassa Tammelassa sijaitsee ruhtinaalliset kaksi kansallispuistoa – Torronsuo ja Liesjärvi. Nämä molemmat ovat retkeilykohteina hyvin erilaisia ja esittelevät erilaisia luontotyyppejä, vaikka linnuntietä niillä etäisyyttä on vain kymmenen kilometriä. Kansallispuistot ovat aina varmoja valintoja retkikohteeksi, sillä niissä reitit ovat hyvin opastettuja ja helppokulkuisia, sekä taukopaikkarakenteita ja reittivaihtoehtoja runsaasti.  


Torronsuon kansallispuisto – pala Lapin tunnelmaa Ruuhka-Suomessa (Kanta-Häme, Tammela) 

Kun mieli vetäisi pohjoisemmille leveysasteille ja on levoton, suuntaan kulkuni Torronsuon pitkospuille. Tämä on Etelä-Suomen kansallispuistoista minun suosikkini. 

Torronsuo on Suomen syvin suo ja maisemallisesti upea. Jo puolen kilometrin jälkeen parkkipaikalta, tunnet olevasi aivan toisille leveysasteille aakeiden suomaisemien keskellä ja kitukasvuisten ikivanhojen käkkyrämäntyjen sinnitellessä pienillä saarekkeilla ympärillä.

Pääosa kansallispuistosta on kesäaikaan upottavaa ja vetistä suota, joka talviaikana puolestaan tarjoaa laajan retkihiihtolatuverkoston. Kiljamon parkkipaikalta lähtee kaksi erimittaista rengasreittiä. Lyhyempi 1,5km reitti sopii luontofiilistelijöille tai pienten (lapsien tai pentujen) kanssa kulkeville ja jo tällä reitillä pääsee kokemaan palan Torronsuon lumosta suon laidalta maisemia tähystellen. Pidempi (uudelleen linjattu) rengasreitti 8km kiertää yli puolet matkasta pitkospuita pitkin ja sisältää puolessa välissä pidemmän metsäosuuden. Reitti on helppokulkuista ja sopii myös kokemattomille retkeilijöille. Upein kohta tällä reitillä on suoraan suon läpi kulkeva 3km mittainen pitkospuuosuus. 

Lisäksi Torronsuon länsilaidalta VT2:n varrelta pääsee liittymään vähemmän tunnetulle Piippurinsuon lenkille (5,5km). Tässä päässä suota kulkijoita on vähän ja harvoista vastaantulijoista usea on nauttimassa juuri koiransa kanssa tästä piiloon jääneestä ruuhkattomasta reitistä. Reitti kulkee pääosin vanhassa metsässä, joka tarjoaa suojaa kulkijalle myös helteisinä päivinä. Puolessa välissä kierrosta maisema avartuu ja retkeilijä tupsahtaa yhtäkkiä henkeään haukkoen upeaan suomaisemaan ja pääsee nauttimaan hienosta suon ylittävästä reittiosuudesta pitkospuita pitkin. Reitille ei ole virallista parkkipaikkaa, mutta auton voi jättää VT2:n levikkeelle – huomioi että aukko riista-aidassa on vasta n. 400m etelään päin levikkeeltä. 

Lisätietoja ja lähestymisohjeet:  https://www.luontoon.fi/torronsuo 

kaksi koiraa kävelee pitkospuilla

Pinjan erityisvinkit: 

 • Torronsuon karttoihin on merkattu näkötorni, taukopaikka ja parkkipaikka vain Kiljamon päätyyn. Todellisuudessa myös merkatun reitin puolesta välistä löytyy Idänpäänkallioilta yksityisen tahon hallinnoima ja hiukan puiston ulkopuolelle jäävä, mutta retkeilijöiden käytettävissä oleva upea taukopaikka ja näkötorni, joka on vielä viihtyisämpi kuin Metsähallituksen hallinnoima. Mýös pieni parkkipaikka löytyy Idänpäänkallion läheisyydestä ja retken voi vaihtoehtoisesti aloittaa myös suon tältä laidalta. Muistathan olevasi yksityismailla ja käyttäydyt siivosti. 
 • pentukoiran kanssa on hyvä totutella erilaisiin asioihin – pitkospuille suuntaan pennun kanssa totuttelemaan jo varhaisessa vaiheessa 
 • Torronsuo täytyy kokea kaikkina neljänä vuodenaikana! 


  Liesjärven kansallispuisto – vanhojen metsien ja järvenselkien puisto (Kanta-Häme, Tammela) 

  Liesjärven kansallispuisto yllättää aina monipuolisuudellaan ja itselle on hankala nimetä sieltä yhtä suosikkikohdettani. Puistosta löytyy useita erilaisia päiväretkeksi sopivia lenkkejä tai niitä yhdistelemällä kuljettavaa riittää helposti kahdeksikin päiväksi. Pidämme tätä puistoa ”kotikansallispuistonamme” ja esittelen kaksi omien koirieni eniten tassuttelemaa reittiä. 

  1)     Hyypiön lenkki yhdistettynä Kyynärharjun pistoon 
kolme koiraa metsäisellä rannalla

Hyypiön lenkki on Liesjärven monipuolisin luontotyypeiltään. Lyhyen rengasreitin (3km) aikana maisema vaihtuu monta kertaa ja pienoiskoossa vaihtelevat yleisimmät Etelä-Suomen luontotyypit. Näkymät Hyypiönkalliolta ovat hienot. Vaikka reitti on lyhyt, se ei ole helppokulkuisimmista päästä korkeuserojen ja polun kuluneisuuden takia. 

Hyypiön lenkin jälkeen tai aluksi voi suunnata suoraan Liesjärven eniten kuljetulle reittiosuudelle, eli kahta järveä kapeana kannaksena halkovalle matalalle, mutta kapealle Kyynäräharjulle. Lämpimällä säällä innokkaat uimari- tai kahlaajakoirat löytävät monta hyvää pulahduspaikkaa n. 1 km:n mittaisen kannaksen molemmilta puolilta. Retkeä kannattaa ehdottomasti jatkaa vanhan metsän suojissa Savilahden taukopaikalle, josta on kauniit näkymät Liesjärven selälle. 

2)     Korteniemen polut 

Korteniemi on puiston etelälaidalla sijaitseva ikivanha metsänvartijan tila, jonka pihamaalle astuessaan tuntee hypänneensä aikamatkalle menneisyyteen. Museoitu pihapiiri, jossa kesäaikana pääsee tapaamaan myös maatilan eläimiä, sinisenä kimmeltävä järvenselkä ja ympäröivät vanhat metsät tekevät vaikutuksen jokaiseen vierailijaan.  

koira seisoo puuaidan vieressä

Korteniemen metsät varjostavat lämpimänäkin päivänä kulkijoita ja pihapiirin vasempaan laitaan piiloutuu upea hiekkapohjainen ja matala luonnon uimaranta tulipaikkoineen. Koiran kanssa voi pulahtaa uimaan myös savusaunan takaa hiukan kivisemmästä ja syvemmästä kohtaa.  

Korteniemestä lähtee kaksi merkattua rengasreittiä (3km ja 5km) ja lisäksi pidempää lenkkiä kaipaavat voivat yhdistää näihin piston Savilahteen tai Kyynäräharjulle (kts kohta 1). Ahonokka on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka ja pidemmällä rengasreitillä lähes puolet mutkitellaan järven rannan läheisyydessä. Reitin ovat pääosin helppokulkuisia ja hyvin merkittyjä metsäpolkuja.
 

Lisätietoja ja lähestymisohjeet:  https://www.luontoon.fi/liesjarvi 

Pinjan erityisvinkit: 

 • saapumiseen et tarvitse välttämättä omaa autoa! VT2:lla liikennöivät Helsinki-Pori pikavuorot pysähtyvät puiston laidan tuntumassa. 
 • Puiston halki kulkee myös Hämeen Ilvesreitti, joten älä unohda tätä kohdetta jos suunnittelet pidennetyn viikonlopun oikeaa vaellusretkeä Ruuhka-Suomessa. 
 • Jos olet liikkeellä pienten ihmislasten kanssa tai koiranpennun, hyvä kohde on myös esteetön Peukalolammi-Kaksvetinen kierros 4km, jossa tassuttelu on helppoa ja matkan varrella on kota ja laavu taukopaikkoina.