Kissa ja kananmuna – onko kananmuna kissalle sopivaa ravintoa?

Kananmuna sisältää erittäin hyvälaatuista ja helposti sulavaa proteiinia, rasvaa ja monipuolisesti kivennäisaineita ja vitamiineja. Kananmunankuori sisältää lähes pelkkää kalsiumkarbonaattia eli kalkkia. Kananmunassa on kuoren lisäksi valkuainen ja keltuainen, joissa proteiinit ovat jakautuneet tasaisesti keltuaiseen ja valkuaiseen. Rasvat, vitamiinit ja kivennäiset ovat pääsääntöisesti keltuaisessa. Kananmunassa on lisäksi mielenkiintoisia bioaktiivisia komponentteja, joita tutkitaan jatkuvasti – niiden merkitys ihmisten ja eläinten terveydelle on vähitellen selviämässä.

Kananmunaa voidaan käyttää kissojen ruokinnassa hyvälaatuisen proteiinin, tarkemmin aminohappojen, lähteenä. Kissalle aminohapoista 11 on välttämättömiä, eli ne kissan on saatava ravinnosta. Välttämättömiä aminohappoja tarvitaan tietty määrä, jotta elimistön normaali toiminta ja proteiinisynteesi toimii. Erityisen tärkeitä, välttämättömiä aminohappoja kissoille ovat arginiini, tauriini, metioniini ja kysteiini.

Yksittäisenä raaka-aineena kananmuna ei ole riittävä täyttämään kissan ravitsemuksellisia tarpeita, mutta osana kissan ruokintaa kypsennettynä tarjottava kananmuna on erittäin arvokas raaka-aine. Kananmunassa on energiaa keskimäärin noin 75 kcal, kananmunan koosta riippuen. Vertailuna 5 kg:n painoinen normaalipainoinen, terve aikuinen kissa tarvitsee energiaa laskennallisesti 250–290 kcal päivässä. Yksilöittäin energiantarpeessa on eroja, ja siihen vaikuttavat esimerkiksi kissan aktiivisuus, fysiologinen tila ja ympäristöolosuhteet.

Kananmunassa on hyvälaatuista proteiinia eli valkuaisaineita ja sen sulavuus on kypsennettynä hyvä, lähes 90 prosenttia. Valkuaisen biologinen arvo kertoo proteiinin laadusta – kananmunalla se on lähes 100/100. Kananmunan keltuaisessa on runsaasti rasvaa, ja rasvahapposisältö on erinomainen. Kissalle välttämättömiä rasvahappoja ovat linolihappo, jota kananmunassa on runsaasti, sekä arakidonihappo ARA (omega-6) ja dokosaheksaeenihappo DHA (omega-3). Rasvahapot kissa saa tasapainotetusta ruokavaliosta. Rasvahapot ovat tärkeitä mm. hermoston, kuten aivojen ja silmien, toiminnalle sekä kissan ihon ja turkin hyvinvoinnille.

Munankeltuaisessa on paljon koliinia, joka on rasvaliukoinen vitamiininkaltainen yhdiste. Koliini toimii elimistössä solukalvoilla muodostaen esimerkiksi osan solukalvojen fosfolipidien rakenteesta, ja koliinilla on tehtävä myös elimistön solujen välisessä viestinnässä. Koliinilla on merkitys myös esimerkiksi maksan ja lihasten toiminnassa, sekä elimistön rasva-aineenvaihdunnassa.

Voit lukea lisää kananmunasta ja sen ominaisuuksista Rovio Pet Foodsin tuotekehityspäällikkö Susanna Särkijärven artikkelista TÄÄLTÄ.

Asiantuntijaeläinlääkäri Noora Sjögren