Werraton Kasvattajakerhon vieraskirja

Werraton Kasvattajakerhon vieraskirjan esittelyssä on mäyräkoirakasvattaja Kirsi List.

Nainen ja mäyräkoirat kävelevät näyttelyissä

Kuka, mitä ja missä:

Olen Kirsi List Tampereelta. Kasvatan lyhytkarvaisia mäyräkoiria kennelnimellä Royal Glory.

Minulla on ollut koiria jo 50 vuotta. Noissa vuosissa on yksi vuosi ilman koiraa. Perheeseeni kuuluu aviopuolisoni Steven lisäksi 8 mäyräkoiraa, joista 7 on lyhytkarvaista ja yksi karkeakarvainen kääpiö.

Steve on tärkeä apu arjessa ja näyttelyissä koirien kanssa. Käyn vielä töissä, mutta Steve on eläkkeellä ja hoitaa koirat, kun olen poissa. Ensimmäinen koirani, jonka sain pitkän taistelun jälkeen 12-vuotiaana, oli musta keskikokoinen villakoira. Sen kasvattaja opetti minut trimmaamaan koiran kotioloihin ja vei minut mukanaan näyttelyihin mm. Ruotsiin ja Norjaan.

Miten ajauduin rotuun ja mikä on ”punainen lanka” kasvataustyössäsi:

Varsinainen koirankasvatus alkoi, kun meille tuli ensimmäinen amstaffimme Abby.  Abby oli niin ihanan rakastava ja herkkä koira. Amstaffipentueita syntyi kolme. Amstaffit valtasivat minut voimallaan, rakkaudellaan ja upealla olemuksellaan.

Ikä alkoi painaa meitä hieman, ja amstaffin ollessa todella vaativa rotu, mietin toista vaihtoehtoa. Kun eräs asiakkaani, joka kasvatti mäyräkoiria, toi koiriaan liikkeeseemme, rakastuin. Näin tuli sitten ensimmäinen mäyräkoira perheeseemme, uros Fritz. Puolisoni tosin suuttui ensin, mutta nyt hänkin on jo täysin mäykkyihminen. Nyt olen kasvattanut kuusi lyhytkarvaista mäyräkoirapentuetta. Kaikki pennut ovat rakkaita ja hyvissä kodeissa.

Mielestäni kaikkein tärkeintä kotien valinnassa on vastuullinen ja rakastava koti, jossa ymmärretään mäykyn luonnetta. Ne ovat metsästyskoiria; kaikilla enemmän tai vähemmän riistaviettiä. Niitä ei voi pitää vapaana missä vaan. Mäyräkoirat ovat erittäin älykkäitä, aktiivisia ja niiden haukku on kantava. Ne ovat joka jutussa mukana, uskollisia ja rakastavia. Minulle kasvattajana tärkeätä on koiran rodunomainen luonne ja rakenne sekä sosiaalisuus.

Elämäni koira:

Se on yhä vain Venäjältä tuotu amstaffiuros Butch. Se oli ylpeyteni ja rakkauteni. Butch on jo nyt sateenkaarisillalla, mutta sen muisto ei häviä koskaan.

Kotien valinta:

Pentujen kotien valinnassa luotan intuitioon, minkä kuvan ja tunteen saa ihmisistä. Ymmärrys mäyräkoiran luonteesta on erittäin tärkeä.

Neljä mäyräkoiraa pöydällä palkintorusettien ja pokaalien kanssa

Ja mitä puuhastelemme koirien kanssa:

Käymme koiriemme kanssa näyttelyissä sekä harrastamme mejää. Kävelemme paljon metsässä koirien kanssa. Pian muutamme maaseudulle, jossa pääsemme nauttimaan vielä enemmän kävelyistä metsäteillä. Heittelemme myös palloa aikalailla 😀

Miten ruokit koiriasi:

Olin aina aiemmin todella epäileväinen suomalaisista koiranruuista. Kun kuulin kotimaisesta Werraton -ruoasta, päätin kuitenkin kokeilla. Nyt sitä on syöty meillä monta säkkiä. Olen ollut tosi tyytyväinen näihin ruokiin. Meillä nartut syövät Werraton Kevyttä ja uros nyt Werraton Aktiivi -ruokaa. Pennut ja imettävät emot syövät Werraton Emo- ja pentu -ruokaa. Kuivaruoan lisäksi koirat saavat jonkin verran raakaa lihaa ja satunnaisesti muita lisukkeita.

Kannattaa kokeilla kotimaista Werraton koiranruokaa ja tukea samalla suomalaista työtä. Itse pienenä yrittäjänä suosittelen suomalaista valmistajaa.

Terveisin,

Kirsi ja Steve ja mäyräkoirat