Koiran närästys

Koiran närästys on melko yleinen vaiva, joka lievimmillään aiheuttaa koiralle epämukavaa oloa. Joskus närästyksen aiheuttama kipu voi olla niin voimakasta, että koira esimerkiksi oksentaa tai nuolee ja järsii taukoamatta tassujaan. Refluksi- eli närästysoireet syntyvät, kun vatsalaukun hapan mahaneste pääsee nousemaan takaisin ylöspäin. Hapan neste aiheuttaa ruokatorvessa ja nielussa ärsytystä sekä polttelun tunnetta.

Koiran närästyksen oireet voivat olla hyvin moninaisia, tässä yleisimmät:

  • Maiskuttelu, nieleskely ja suupielien lipominen
  • Ruokahaluttomuus ja pahoinvointi
  • Nuoleskelu, heinien tms. syöminen
  • Kakominen ja oksentelu
  • Jatkuva venyttelyn tarve ja läähättäminen

Närästyksen oireet voivat olla selkeimpiä koiran ruokailun aikana, sen jälkeen, tai esimerkiksi öisin, kun koira on makuulla. Monet närästyksen oireet ovat samantyyppisiä kuin usean muun sairauden, joten koiran oireilua on syytä tarkkailla ja pitää esimerkiksi päiväkirjaa sopivan hoidon löytymistä varten. Esimerkiksi suolistotulehdukset tai vierasesine suolistossa voivat aiheuttaa samantyyppisiä oireita.

Närästyksen syyt

Jos närästys on jatkuvaa tai toistuvaa tai koira selkeästi kipuilee, on syystä otettava selvää. Lievempiin, satunnaisiin oireisiin voi löytyä apu kotikonstein, mutta toistuvan tai jatkuvan närästyksen syy on selvitettävä eläinlääkärin kanssa.

Närästyksen syitä voi olla useita. Yleisimpiä syitä tai ovat:

  • Ruoansulatuskanavan ongelmat
  • Sopimaton ruokavalio, yliherkkyydet
  • Liian rasvainen ruoka tai herkut
  • Stressi
  • Ylipaino
  • Jokin perussairaus, kasvaimet

Närästysoireen tutkimukset ja syiden selvittäminen eläinlääkärissä aloitetaan yleensä verinäytteiden analyysillä. Näitä tukemaan tarvitaan usein mahalaukun ultraus, sekä tarvittaessa myös tähystys.

Koiran kotihoito

Koiran närästysvaivaa voidaan helpottaa ruokavalion muutoksella. Kaikki ylimääräiset herkut, luut, namit tulisi jättää pois. Ruoka-annoksen kokoa kannattaa pienentää ja jakaa päiväannos useaan pienenpään osaan. Myös ruoan rasvanmäärää kannattaa vähentää tarjoamalla koiralle selkeästi vähärasvaista ruokaa ja poistamalla kaikki ylimääräiset rasvaiset lisät.

Tässä kootusti muutamia vinkkejä, jotka saattavat auttaa närästykseen:

  1. Tarjoa koirallesi monta pientä annosta päivässä, sen sijaan että antaisit yhden ison annoksen.
  2. Älä ruoki koiraa juuri ennen nukkumaanmenoa tai ennen fyysistä rasitusta.
  3. Vältä ruokia, joissa on säilöntäaineita, rasvaa tai vahvoja mausteita. Huomaathan, että useat ihmisille tarkoitetut ruoat ovat liian maustettuja tai muuten sopimattomia koirille.

Werraton koiranruokasarjan Werraton Kevyt on vähärasvainen ja hyvin sulava ruoka, joka voi auttaa koiran närästyksen oireisiin. Tutustu tuotteeseen Werraton Kevyt.

Eeva Lehtonen, Rovio Pet Foods