Koirien pitoa koskevia uusia vaatimuksia 1.1.2024 alkaen

1.1.2024 voimaan tullut laki eläinten hyvinvoinnista (693/2023) toi uusia vaatimuksia myös koirien pitäjille. Nämä säännökset koskevat siis aivan kaikkia koirien omistajia.

Koira juo omistajan kädestä vettä

Jatkuvan vedensaannin vaatimus

Säännöksessä ei ole siirtymäaikaa, joten muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta kaikkien eläinten vedensaanti tulee turvata niiden pysyvissä pitopaikoissa heti vuoden 2024 alusta alkaen. 1.1.2024 voimaan tulevan eläinten hyvinvointilain myötä kaikilla nisäkkäillä sekä linnuilla on oltava pysyvässä pitopaikassaan jatkuvasti mahdollisuus juoda vettä (Eläinten hyvinvointilaki 693/2023 21 §). Pitopaikka on pysyvä, jos eläin viettää aikaansa siinä pääosan vuorokaudesta. Riittävä vedensaanti on eläimen fysiologinen perustarve ja siitä huolehtiminen on olennainen osa eläintenpitoa.

Uuden säännöksen myötä koirien pitopaikkoihin voi olla tarpeen tehdä rakenteellisia muutoksia, jotta eläinten vedensaanti on turvattu etenkin talviaikana. Esimerkiksi ulkotarhoissa asuvat koirat voivat tarvita jatkossa lämmitettävät vesikupit talvella. Koiran riittävästä vedensaannista on huolehdittava myös silloin, kun sitä pidetään muualla kuin sen pysyvässä pitopaikassa, mutta tällöin vettä ei tarvitse olla jatkuvasti saatavilla, vaan sitä voidaan antaa koiralle säännöllisin väliajoin. Myös imettävillä nartuilla ja vieroittamattomilla koiranpennuilla olisi aina oltava vettä saatavilla pysyvässä pitopaikassaan.

Koiralle laitetaan side jalkaan

Sairaiden ja vahingoittuneiden koirien tilat

Koiran pysyvässä pitopaikassa on 1.1.2024 lähtien oltava eläinten tarkastamisen ja käsittelyn kannalta välttämättömät tilat ja välineet, sekä tilat sairaiden ja vahingoittuneiden koirien hoitoa ja eristämistä varten. Pitopaikka tulee toisin sanoen varustella sellaisilla rakenteilla, laitteilla tai välineillä, joiden avulla eläimet voidaan tarkastaa ja hoitaa asianmukaisesti. Lain 23 §:n mukaan sairas tai vahingoittunut koira on tarvittaessa sijoitettava asianmukaiseen tilaan erilleen muista eläimistä ja sille on annettava riittävä mahdollisuus lepoon. Tämä tarkoittaa esimerkiksi ulkotarhoissa asuville korille mahdollisuutta hoitaa koiraa sisätiloissa.

Koiranjalostus

Koiraa ei saa käyttää jalostukseen, jos se ei kykene lisääntymään luonnollisesti, tai jos jalostukseen käyttö aiheuttaa todennäköisesti merkittävää hyvinvointihaittaa joko eläimelle itselleen, tai sen tulevalle jälkeläiselle. Narttukoiraa, joka ei oman ruumiinrakenteensa tai sen jälkeläisten odotettavissa olevan ruumiinrakenteen takia kykene synnyttämään jälkeläisiä ilman keisarinleikkausta, ei saa käyttää jalostukseen. Säännös koskee samalla tavalla kaikkia koiria eli sekä puhdasrotuisten että sekarotuisen koirien, sekä roturisteytysten tuottamista, suunnitellusti tai suunnittelemattomasti.

 

Yli seitsemän koiran omistajat ja koirahoitolat tai kolme pentuetta vuodessa kasvattavat

Eläinten hyvinvointilaki edellyttää, että ammattimaisesti tai muutoin laajassa mitassa koiria pitävät tekevät toiminnastaan ilmoituksen aluehallintovirastolle. Ammattimaiseksi tai muutoin laajassa mitassa tapahtuvaksi koirien pidoksi katsotaan toiminta, joka on määritelty eläinten hyvinvointilain liitteessä 2. Tällaista toimintaa on esimerkiksi koirahoitolan pito. Ammattimaisen tai muutoin laajamittaisen toiminnan määritelmä täyttyy myös, jos esimerkiksi pitää vähintään seitsemää yli puolivuotiasta koiraa, tai kasvattaa kolme pentuetta vuodessa. Pentueisiin lasketaan mukaan myös kissa-, fretti- ja kanipentueet.

Ammattimaisesti tai muutoin laajassa mitassa koiria pitävällä on oltava tehtävään soveltuva koulutus, tai muilla keinoin, kuten käytännön kokemuksen kautta saavutettu riittävä eläintenhoitopätevyys. Hänen on lisäksi huolehdittava, että koiria on hoitamassa riittävä määrä päteviä eläinten hoitajia.

Keltainen ja musta labradorinpentu metsässä

 

Koirien ja koiranpentujen myyntiin liittyviä vaatimuksia

Myytäviä tai annettavia koiranpentuja tai koiria markkinoitaessa on ilmoituksessa annettava tietyt minimitiedot. Pakollisia tietoja ovat myyjän nimi, eläimen syntymäaika ja ikä tai ikäarvio, koiran syntymämaa (jos muu kuin Suomi) sekä eläimen sijaintipaikkakunta tai -maa ilmoitushetkellä. Jos myyjä harjoittaa ammattimaista tai muutoin laajassa mitassa tapahtuvaa koirien pitoa, on ilmoituksessa kerrottava lisäksi toiminnan yksilöivä tunnus, eli eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterissä näkyvä toimijan asiakastunnus tai maatilatunnus. Ulkomaisten toimijoiden osalta yksilöivänä tunnuksena voi tarvittaessa käyttää ns. TRACES-järjestelmästä ilmenevää lähtöpitopaikan tunnusta. Jos koirien markkinoinnissa käytetään valokuvia, ainakin yhden kuvista on esitettävä ilmoituksen kohteena olevaa eläintä tai sen emää. Kyseisen tiedon tulee käydä ilmi kuvista. Eläimen luovutuksen yhteydessä myyjän on annettava vastaanottajalle tarvittavat tiedot eläimen hoidosta ja muista hyvinvoinnin kannalta oleellisista seikoista. Jos eläin on sairas tai vahingoittunut, myös siitä on ilmoitettava.

 

Koiranpennun maahantuonti

Alle kuuden kuukauden ikäistä koiranpentua ei saa tuoda muusta maasta Suomeen, jos tarkoituksena on myydä tai muutoin luovuttaa pentu Suomessa edelleen neljän kuukauden kuluessa tuonnista. Tulli voi määrätä tällaisen koiranpennun palautettavaksi lähtömaahan. Säännös ei estä alle puolivuotiaan pennun hankkimista ulkomailta, kunhan kauppasopimus on tehty ennen pennun tuontia Suomeen. Jatkossakin on siis sallittua ostaa alle puolivuotias pentu ulkomailta ja noutaa se itse Suomeen, tai järjestää pennun kuljetus muulla tavalla.

 

Lemmikin myynti ja vaatimukset eläimen pitäjälle

1.1.2024 lähtien on kiellettyä myydä tai lahjoittaa eläin alle 16-vuotiaalle ilman huoltajan suostumusta, eikä alle 16-vuotias henkilö voi myöskään olla yksin vastuussa eläimen hyvinvoinnista. Eläimen pitäjällä tulee olla riittävät tiedot ja taidot eläinlajista ennen sen hankkimista, sekä myös riittävät taloudelliset resurssit huolehtimaan eläimen hoitokustannuksista sekä normaalitilanteessa, että myös esimerkiksi eläimen äkillisesti sairastuessa.

valkoinen koira leikkii rannalla

Kielletyt välineet tai säilytystila

Koiralla ei saa käyttää sellaisia välineitä tai varusteita, jotka aiheuttavat sille tarpeetonta kipua, kärsimystä tai vahingon vaaraa. Myös muuten asianmukaisten varusteiden osalta tulee huomioida, että niitä ei saa käyttää sellaisella tavalla, joka aiheuttaa koiralle tarpeetonta kipua tai kärsimystä. Esimerkiksi koiran kaulainta ei saa – kaulaintyypistä riippumatta – käyttää riuhtomalla tai kiristämällä siten, että koiralle aiheutuu tarpeetonta kipua.

Välineitä, joiden käyttö aiheuttaa koiralle ilmeistä tarpeetonta kipua tai tuskaa, ei saa mm. myydä tai markkinoida, eikä edes pitää hallussa. Kiellettyjä välineitä ovat esimerkiksi piikkipannat sekä muut vastaavat koiralle pistotuntemusta ja kipua aiheuttavat ohjaus- ja hallintavälineet.

Kiellettyjä ovat myös sähköpannat ja muut eläimeen kiinnitettävät ja eläimelle sähköiskun antavat laitteet, lukuun ottamatta eläinlääketieteellisessä tai eläimen fysikaalisessa hoidossa käytettäviä laitteita. Kiellettyjä laitteita ovat esimerkiksi kauko-ohjauksella toimivat sähköpannat, sähköiskuun perustuvat haukunestopannat, sekä ns. näkymättömät aidat, joihin kuuluva sähköpanta aktivoituu koiran lähestyessä sen halutun liikkuma-alueen rajaamiseen käytettyä johtoa. Tällaisia välineitä ei saa jatkossa markkinoida, tuoda maahan, valmistaa, myydä, luovuttaa, käyttää tai pitää hallussa.

Eläintä voidaan eläinkilpailun tai -näyttelyn yhteydessä säilyttää tilapäisesti kuljetus­laatikossa tai ns. näyttelyhäkissä tai muussa vastaavassa pienikokoisessa säilytys­tilassa. Eläimen liikunnantarpeen ja muiden tarpeiden tyydyttämisestä on huolehdittava.

Myös tilapäisen säilytystilan osalta tulee huolehtia, että se täyttää eläimen pitopai­kalle asetetut yleiset vaatimukset. Säilytys­tilan tulee mm. olla materiaaliltaan ja rakenteeltaan eläimelle turvallinen, ja suojat­tava eläintä epäsuotuisilta sääoloilta, kuten liialliselta kylmyydeltä tai kuumuudelta. Säilytystilan on oltava eläimen koko huomioiden riittävän tilava, jotta eläin voi säily­tystilassa seistä ja levätä luonnol­lisessa asennossa, sekä vaihtaa asentoaan vaikeuk­sitta.

koira katsoo ikkunasta ulos

Kielletyt toimenpiteet

Kiellettyä on esimerkiksi koiran korvien tai hännän typistäminen, sekä kosmeettisten lävistysten ja tatuointien tekeminen koiralle. Kiellettyä on myös rutiininomainen ennaltaehkäisevä kannuskynsien ja -varpaiden poistaminen koiranpennuilta, eli koiran kannuskynsien ja -varpaiden poistaminen muusta kuin eläinlääketieteellisestä syystä.

Koiraa, jolle on tehty toimenpide sen ulkonäön muuttamiseksi, ei saa käyttää kilpailussa tai näyttelyissä. Typistettykorvainen tai -häntäinen koira ei saa osallistua eläinkilpailuun tai -näyttelyyn riippumatta siitä, milloin tai missä maassa toimenpide on tehty. Tämä koskee myös epävirallisia kilpailuja tai näyttelyitä.

 

Tarkempia tietoja lakiuudistuksesta Ruokaviraston sivuilta:

https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/elainten-hyvinvointi/elainsuojelu-pitopaikoissa/harrastus–ja-lemmikkielaimet/koirat-ja-kissat/koirien-pitoa-koskevia-uusia-vaatimuksia/