Koiran kanssa matkalla kesällä Suomessa

Tästä alkaa juttusarja, jossa seuraamme Pinjan ja hänen koiriensa matkailua ympäri Suomea. Tervetuloa mukaan seuraamaan Pinjan reissuja, nauttimaan upeista kuvista ja hyödyntämään kokeneen matkailijan toimivat vinkit koiran kanssa matkustamiseen.

Olen Pinja Pirttilä – maisema-addikti ja elämäntaparetkeilijä Kanta-Hämeestä. Luonnossa liikkuminen on voimavarani ja koirien kanssa monipuolisesti harrastaminen intohimoni. 

Mukana matkoilla ja retkillä kulkee bassetlaumani, sekä mieheni. Osalla reissuista mukanamme kulkee myös eläkeikäinen reissukissa. Koirien kanssa olen kokenut elämäni unohtumattomimmat reissut ja en voisi kuvitella yhtään retkeä ilman laumaani (tai ainakin osaa siitä) mukana.

En ole ”kansallispuistobongari”, vaan maisemabongari – jopa riippuvainen kauniiden maisemien ihastelusta ja kuvaamisesta. Lumoudun erityisesti tunturi-, järvi- ja merenrantamaisemista, sekä karut kangasmaastot ja kalliot ovat myös suosikkejani. Retkeily ja luonnossa liikkuminen, sekä karavaanarielämä on minulle enemmän kuin harrastus. Se on elämäntapa ja voimavara, joka auttaa minua jaksamaan hektisessä arjessa ja työssä. 

Reissupäiviä vuodessa tulee useimmiten noin sata, eli lähes jokainen vapaapäivä kuluu etsimässä aina upeampia luontokohteita Suomesta tai suunnatessa erilaisiin koiratapahtumiin. Lähestyvä keski-ikä on saanut minut mukavuudenhaluiseksi ja useimmiten varsinaisten vaellusten sijaan nykyään teemme päiväretkiä, joissa tukikohtana toimii asuntovaunumme. Perheelleni liikkuva karavaanarielämä edustaa vapautta valita maisemat ja määränpää. Vaunun parkkeeraan mieluummin luonnon helmaan, kuin leirintäalueille, ellei kyseessä ole väljä ja luonnonläheinen alue tai sen tuntumasta löydy hyvät retkeilymaastot. Suosikkimatkakohteet perheellemme ovat Suomen Lappi ja Pohjois-Norja, sekä kotiseutumme Hämeen Järviylänkö. Kesäaikana myös rannikkomaisemat kiehtovat. Pidemmät reissut ajoittuvat loma-aikoihin, mutta viikonlopunkin aikana ehtii paljon.

Jokaisella meillä on se joku oma juttunsa – minä koen olevani onnellisimmillani luonnossa ja tien päällä uusiin kiinnostaviin kohteisiin suunnatessani. Olen elämän mittaisella matkalla, jossa tärkeintä ei ole määränpää vaan matka.


Kesälomareissulle koiran kanssa 

Kun lähtee suunnittelemaan pidempää kesälomareissua koiran kanssa, on hyvä tuntea se oma reissukaveri ja sen tarpeet. Jos lemmikki ei ole tottunut reissaaja, on tärkeää harjoitella matkustamista jo etukäteen useilla lyhyillä matkoilla autolla tai muulla julkisella kulkuneuvolla, jolla tarkoitus lomalla matkustaa. Yöpymistä ja vieraassa paikassa oloa voi mahdollisuuksien mukaan harjoitella ensin esim. yhden yön reissulla.  

Pidempiä ajomatkoja ennen lemmikki on hyvä ulkoiluttaa hyvin ja myös edellisinä päivinä väsyttää sitä, jolloin se nukkuu usein tyytyväisenä automatkan ajan. Matkalla on tärkeää pitää säännöllisiä jaloittelutaukoja, jotka virkistävät niin kaksi- kuin nelijalkaiset matkustajat ja rytmittävät pitkiä ajomatkoja mukavasti. Hellekelillä nämä pysähdykset on hyvä ajoittaa vesistöjen äärelle, jolloin lemmikki pääsee kastelemaan ainakin rintansa ja vatsansa tai uimaan. 

Pitkällä matkalla ja erityisesti vanhenevan koiran kanssa kannattaa kiinnittää huomiota, että koira mahtuu kuljetuspaikassa vaihtamaan asentoaan ja alusta on pehmeä. Turvallisinta lemmikin on matkustaa joko kuljetushäkissä tai auton takaosassa kalterin takana. Turvavyövaljaissa matkustettaessa on huolehdittava, ettei lemmikki pääse häiritsemään kuskia ja valjaat eivät hierrä asentoa vaihtaessa. Irti oleva lemmikki on aina riski niin äkkijarrutuksissa, kuin kolaritilanteissa. 

Osa lemmikeistä saattaa kärsiä matkapahoinvoinnista ja jos oireilua on ilmennyt jo lyhyemmillä matkoilla, on hyvä keskustella oman eläinlääkärin kanssa lääkityksestä, jolla voi helpottaa lemmikin oloa. Paljonkin matkustaneen lemmikin kanssa ruokkimista juuri ennen autoon menoa kannattaa välttää ja pidemmillä matkoilla suosia hyvin sulavaa ruokaa. Päivän pääateria kannattaa ajoittaa vasta perille saapumiseen jälkeiseen aikaan. Jos lemmikki on huono juomaan tai ei uudessa paikassa malta juoda, usein lemmikin kanssa jaloittelu virtaavan luonnonveden äärellä on helppo tapa saada lemmikki juomaan. Myös pysähdyksen yhteydessä tarjottavaan veteen voi sekoittaa hiukan jotain hyvää märkäruokaa makua antamaan. 

Viileämpinä vuodenaikoina omistajien ei tarvitse kiinnittää erityistä huomiota pysähdystaukojen sijanteihin, mutta lämpimällä kelillä karvaista matkakumppania ei voi jättää autoon odottelemaan esim. omistajan vessa-, kahvi- tai ruokatauon ajaksi. On hyvä tutkia jo etukäteen, millaisia taukopaikkoja ajoreitille sattuu ja onko niissä mahdollista ottaa lemmikki mukaan terassille tai ruokailla esim. erillisen koira-aitauksen vieressä. Tassut kartalla (https://tassutkartalla.fi/) on hyvä sivusto lemmikkiystävällisten pysähdyspaikkojen (ravintolat, koirapuistot, koirien uimapaikat) etsimiseen lomamatkoille. Yksin hellesäällä lemmikin kanssa matkustaessa tauotus on erittäin tärkeää suunnitella etukäteen tai jo kotona huolehtia mukaan kaikki ne asiat, joita matkan aikana tulee tarvitsemaan. Hellesäällä pikaisellakin pysähdyksellä auton lämpötila nousee hetkessä vaarallisen korkeaksi. Jos ihmisiä on mukana useampi, tauotus onnistuu helposti niin että toinen noutaa ruuan autolle tai ulkoterassille tai ruokailemassa sisätiloissa käydään vuorotellen toisen lenkittäessä lemmikkiä.  

Lämpimällä kelillä auton ilmastointi on lähes pakollinen varuste pidemmille matkoille. Jos sitä ei autossa ole, auringon paistaessa on hyvä huolehtia siitä, että lemmikin matkustuspaikassa autossa on sopiva lämpötila ja aurinko ei pääse suoraan paistamaan. Myös viilentävät alustat tai kastellut pyyhkeet voivat helpottaa lemmikin oloa. Jos lemmikki matkustaa auton takaosassa, sinne on hyvä laittaa digitaalinen lämpömittari, jonka lämpötilaa kuskin on helppo seurata. Maantienopeuksissa ikkunoista tuleva ilmavirta viilentää autoa mukavasti, mutta huomioi että voit joutua pysähtymään välillä pitkiksikin ajoiksi tietöiden takia odottamaan tai kaupungin keskustojen läpiajettaessa ilmavirta ei viilennä autoa samalla lailla kuin maantienopeudet, jolloin lämpötila autossa nousee nopeasti tukalaksi ilman ilmastointia.

Jos lemmikkisi ei matkusta häkissä/suljetussa tilassa tai päästät sen tauoilla jaloittelemaan autossa, huolehdi ettei se vahingossa autossa liikkuessaan lukitse itseään sisään (ja sinua ulos) esim tankkauksen tai muun pysähdystauon yhteydessä. Vara-avaimia on hankalaa saada nopeasti toimitettua satojen kilometrien päähän. Jos yöpyminen ei tapahdu omalla kesämökillä tai tuttujen luona, varsinkin lomasesonkeina majapaikan etsiminen kannattaa aloittaa ajoissa.

Majoitusvaihtoehtoja on monenlaisia leirintäalueista hotelleihin. Lemmikkien tuominen on sallittu aina vain osaan kaikista tarjolla olevista majoituskohteista ja niiden mukana olo tulee ilmoittaa varauksen teon yhteydessä. Lemmikistä saatetaan myös periä lisämaksu, jonka suuruudessa on suuriakin vaihteluita eri majoituskohteiden välillä. Useamman lemmikin kanssa reissatessa on hyvä varmistaa, peritäänkö lemmikkimaksu per lemmikki vai per huone ja jokaiselta vuorokaudelta vai kerran oleskelun kestosta riippumatta. Omistaja on aina täydessä korvausvastuussa, jos lemmikki aiheuttaa majoituskohteessa vahinkoa irtaimistolle. Hyvä vinkki on ottaa mukaan vähintään muutama oma viltti, jolla voi suojata esim. vuokramökin sohvan koirankarvoilta tai juuri uimasta tulleelta märältä ja kuraiselta reissukaverilta. Jos tiedät että lemmikilläsi on merkkailutaipumusta paikassa, jossa on muiden eläinten hajuja tai se ääntelee yksin jätettynä, ethän jätä sitä valvomatta. On kaikkien lemmikinomistajien etu, että lemmikeistä ei aiheudu häiriötä muille matkailijoille ja mielikuva lemmikkien kanssa lomareissuja tekevistä seurueista pysyy positiivisena. Vaikka majoituskohde olisi lemmikeille sallittu, samoissa huoneissa majoittuu välillä myös ei-lemmikillisiä asiakkaita, jotka eivät arvosta lemmikeistä jääneitä jälkiä.  

Loma lemmikin kanssa syventää parhaimmillaan suhdetta omistajan ja lemmikin välillä, kun yhteistä aikaa on enemmän ja uusiin asioihin tutustutaan yhdessä tiiminä. Lemmikin kanssa lomakohteessa lenkkeillessä tulee usein löytäneeksi sellaisia mielenkiintoisia paikkoja, jotka muuten olisivat voineet jäädä huomaamatta. Lemmikin mukana olo lomalla pitää myös yllä säännöllistä arkirytmiä, sillä joka aamu on noustava aamupissatuslenkille. Vaikka meillä ihmisillä on lomilla taipumusta herkutteluun, lemmikin ruokavalio on hyvä pitää mahdollisimman normaalina, ettei lomalla yllätä ikävä ripuli tai muut vatsavaivat. 

Lomareissu lemmikin kanssa pitäisi olla laatuaikaa niin sinulle, kuin myös lemmikillesi. Retkeily- ja luonnossa liikkuminen tai mukava luonnonläheisellä lomamökillä oleskelu ja paikkojen tutkiminen täyttää varmasti monen koiran unelmaloman kriteerit. Jos tiedät jo etukäteen, että loman sisältö on sellainen, että lemmikki joutuu lähinnä viettämään pitkiä päiviä yksin muun perheen harrastaessa, on hyvä rehellisesti miettiä, miten myös lemmikin olo lomalla olisi mahdollisimman mukavaa ja ainakin osan aikaa joku olisi sen seurana. Joissain tapauksissa on parempi miettiä, onko lemmikille hoitopaikka loman ajaksi parempi ratkaisu ja tutustua oman kotiseudun lemmikkihoitoloiden tarjontaan jo etukäteen tai kartoittaa olisiko lähipiirissä sopivaa hoitajaa. Lemmikin kanssa matkustaminen on kuitenkin pääosin mukavaa ja helppoa, kun sen suunnittelee etukäteen ja suunnitelmissa otetaan huomioon jokaisen matkustajan hyvinvointi ja mieltymykset.

” Meidän perheen lemmikeille tulee vuodessa reissupäiviä noin sata. Matkoillakin rutiineista pyritään pitämään kiinni. Ruoka-ajat pidetään tutussa rytmissä, sekä aamu- ja iltapissalenkit. Aktiivisimmilla lomilla ruokaan lisätään tarvittaessa öljylisä tai annetaan pieni extra-annos tuttua ruokaa.  

Meillä lemmikit tietävät tietyistä toistuvista rutiineista, että taas ollaan lähdössä. Silloin jokainen ryhmittyy tiukasti ovelle, ettei jää kyydistä  -kissa jopa yrittää pakata itsensä johonkin kassiin jos ei ole tarkkana. Autoon meno on tarkoittanut niille pikkupennusta saakka mukavaan paikkaan siirtymistä ja sitä että laatuaikaa oman perheen kanssa on tulossa. Ensimmäiset yön yli reissut pikkupentu meillä tekee yleensä heti n. 2 viikon kotona olon jälkeen ja autoilua aletaan harjoitella kotiutumisesta lähtien. Pisimmät roadtrip-reissut ovat olleet 3,5 viikon mittaisia ja laumamme on tottunut siihen että aina auton oven avautuessa odottaa uusi maisema.

Kaikille koirille tällainen elämä ei sovi ilman rauhallista totuttelua. Laumaamme edesmennyt kodinvaihtaja stressasi paikkojen vaihtumista ja sille sopiva matkustusmuoto oli se, että pysyimme viikon samassa majapaikassa ja ympäristössä. Nopeatempoisimmille reissuille se jäi tyytyväisenä luottohoitajan kanssa hoitoon.  

Normaalisti erilaisiin ympäristöihin ja paikkoihin totuttelu käy säännöllisen matkustelun yhteydessä luonnostaan ja tarjoaa siitä nauttiville koirille mukavaa virikettä. Levon tarve korostuu, kun ympäristö tarjoaa kotia enemmän ärsykkeitä ja välillä koirat tietoisesti jätetään lepäilemään vaunuun ja lähdetään esim maastopyöräilemään vain ihmisten kesken. Pääosin yöpyminen meillä nykyään tapahtuu asuntovaunussa, mutta myös vuokramökeissä, hotelleissa ja teltassa yövytään edelleen silloin tällöin.

Aiemmin suosimme hyvien retkeilymaastojen läheisyydessä olevia vuokrakohteita, mutta niiden löytäminen ison lauman kanssa reissatessa oli välillä hankalaa tai kallista. Rakastuimme karavaanarielämään ensikokeilulla ja nyt oma ”mökki” tutuilla tavaroilla varustettuna rullaa pakettiauton perässä. Pohdimme aikoinaan pitkään, onko matkailuauto vai vaunu sopivampi valinta meille, mutta päädyimme vaunuun isompien tilojen takia ja sen voi jättää näppärämmin parkkiin ja huristella pakettiautolla ahtaille pikkuteillekin helposti. Matkailuauto – tai vaunu sopii erittäin hyvin lemmikin kanssa matkustamiseen, sillä aina on tuttu tukikohta tutuilla ja turvallisilla tuoksuilla saatavilla ja ”mökin” sijaintiin voi itse vaikuttaa. Ilmeisesti myös koirat tykkäävät, sillä reissun loputtua kotipihallakin ne edelleen tarjoavat vaunuun menoa kotioven sijaan.  Kulkupelinä meillä toimii täysin koirien ehdolla varusteltu pakettiauto, jota voi käyttää yhden yön reissulla myös retkeilyauton korvikkeena. Takaosa on varusteltu tilavalla häkillä, jossa on mm. valot ja tuuletin, sekä näköyhteys ohjaamoon.

Ajamme pohjoiseen ja Norjaan mennessä pitkiä siirtymiä ensimmäisen ja viimeisen lomapäivän aikana. Pyrimme ajoittamaan ne aikaan, jolloin koirat luontaisesti ovat lepotilassa. Matkalla tupakoiva kuskimme pitää huolen säännöllisestä tauotuksestamme ( 😉 ) ja koirille sopivan luonnnonläheisen jaloittelupaikan löytämistä helpottaa myös geokätköilyharrastus, jonka avulla on helppo bongata tien varrelta myös vähemmän tunnettuja luontokohteita, kuntoratoja ja virkistyskohteita. Pysähdymme usein lisäksi koirapuistojen kohdalla, sillä lauma liikuttaa niissä hyvin itseään.

Pinja Pirttilä